„Například holandská gouda nabízí několik chutí. Mladší typ sýru zrající zhruba měsíc má jemnou chuť. Pokud se nechá zrát třeba i tři roky, jeho chuť je o to výraznější. Je takový křupavý,“ vysvětluje v průběhu trhu zájemcům Zajíček. Lidé přikyvují a proto pokračuje v odborném výkladu dál.

„Některé sýry leží na policích tři i více let. Za tu dobu ztratí vodu. Původně může vážit kolo sýra čtrnáct kilo, během zrání ztratí i čtyři kila vody. Kolo se zmenší, ale zato chuť se zintenzivňuje,“ doplňuje Zajíček.

Z jím nabízených druhů sýrů mu prý nejvíce chutnala patnáctiměsíč­ní Gouda. „Měl jsem tu ale i farmářskou z nepasterovaného mléka,“ prozrazuje prodejce. Cena za sto gramů se pohybovala od zhruba třiceti do padesáti korun.

„Největší zájem byl o český sýr Verena. Půl kola už je pryč,“ zhodnotil čtyři hodiny po zahájení trhů Zajíček. Kromě sýrových dobrot však zájemci mohli nakupovat také živé ryby, uzenářské dobroty, koření, bylinné sirupy, ale také sazenice či ruční výrobky.