„Mockrát jsem měl chuť s tím už seknout, ale člověka vždycky povzbudí vztahy, které jsou tady vytvořené. Navíc máme několik rozjetých projektů jako jsou zahraniční stáže. Nastartovali jsme i nový obor gastronomie – wellness, který je svým způsobem zaměřený na zdravý životní styl. Práce je rozjetý vlak, vyskočit z něj by zatím nebylo dobré," říká pro Deník Petr Hajný.

Přesto se postupně snaží předávat agendu ostatním, kteří ve škole působí. „Dobrý ředitel se pozná podle toho, že když odejde, škola funguje i nadále dobře," říká.

Práce a volný čas mu hodně splývají, vždycky na konci roku prý řeší, že nemá vyčerpanou dovolenou. Ze všeho nejvíce jej coby ředitele těší, že se k nim do školy vracejí bývalí absolventi, ozývají se, co dělají, rádi vzpomínají na školu, že jim něco dala.

„To je bezvadné, mám z toho příjemný pocit. Také mě těší, že s mnohými nyní spolupracujeme. Spousta našich bývalých studentů pracuje různě po hotelích, takže když potřebujeme zajistit praxi, máme u nich otevřené dveře," podotýká Petr Hajný.

Rád vzpomíná například i na absolventku, která si otevřela restauraci v Paříži přímo u Louvru. Jejich studenti za ní nyní jezdí na letní praxi. Bývalí studenti se také za ním vrací se žádostí o práci.

„Například náš kuchař je bývalý absolvent nebo třeba také mistr cukrář," usmívá se.

Nějaký ten čas na relax si však při své práci přece jen najde. Docela pravidelně chodí hrát tenis, když je v zimě sníh, rád vyrazí na lyže, a to i se svými vnoučaty.

„Sem tam si také chodím zahrát do hospody na mandolínu nebo na kytaru. Když se s kamarády a známými sejdeme, zahrajeme si, je to takové příjemné pohlazení na duši," přiznává Petr Hajný.

Nynější střední škola hotelová a služeb vznikla postupem let sloučením několika škol, měla už v průběhu let také několik názvů.

„Nám všem se tady podařilo nastartovat školu dobrým směrem ke gastronomii, hotelnictví," je přesvědčený ředitel Petr Hajný. 

PETR HAJNÝ

  • Věk: 63 let
  • O mojí činnosti: Škola je rozjetý vlak, vyskočit z něj by zatím nebylo dobré
  • Oblíbený citát/životní motto: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá
  • Záliby a koníčky: tenis, lyžování, hra na mandolínu, rodina
  • Můj sen: Přál bych si, aby naše republika šla dopředu a bylo nám v ní i v budoucnosti lépe, ne hůře