Mezi místními obyvateli se koštování pálenky a dobrého jídla těší nebývalé oblibě. „Přihlásil jsem do dobrot chleba ve tvaru boty. Vevnitř je pomazánka a vrch je zdobený salámem. Inspiraci jsem našel na jedné oslavě,“ pochlubil se v sobotu jeden ze soutěžících Tomáš Duchoň z Mrlínku.
Do koštu pak přinesl trnkovou slivovici. „Je letošní a vypálená v Loukově,“ podotkl Duchoň. Za vítězství by byl rád, svých pět minut slávy si už i prý v předchozích ročnících užil. „Vyhrál jsem první nebo druhý košt,“ zavzpomínal soutěžící.
Na koštu se podle starosty obce Pavla Hynka letos sešel rekordní počet vzorků, rovných dvacet devět. „Nemáme kategorie, všechny pálenky soutěží dohromady: trnka, jablko, hruška i meruňka. Kdybychom to rozdělili, v některých skupinách by tak byly jen dva vzorky,“ prozradil Hynek.
Sám, coby porotce dává hlas až v krajní situaci. „Když některé slivovice získají stejný počet bodů, dám hlas té, v jejíž láhvi je více upito,“ přiznal s úsměvem starosta. A aby porota složená ze soutěžících měla co jíst, hledají v Mrlínku zároveň i nejlepšího gurmána.
„Jak se koštuje, všechno sníme,“ dodal Hynek. Se sto patnácti body nakonec zvítězila trnková slivovice manželů Fárkových z Mrlínku, kteří ji vypálili v nedalekém Loukově. „Nejlepším gurmánem je pak pro letošek Ludmila Mikešková z Hranic na Moravě,“ přiblížil výsledek starosta.
Zmíněná vítězka se přiznala, že takový úspěch opravdu nečekala. „Měla jsem jiné favority,“ svěřila se Mikešková. V soutěži uspěla s táckem, na kterém byly hned dvě dobroty.
„Udělala jsem pomazánku z vepřového masa ve vlastní šťávě, které jsem smíchala s pomazánkovým máslem a dvěma cibulemi. Vše jsem osolila, opepřila a namazala na bagetu. Pak jsem ještě udělala sýrové smaženky,“ prozradila spokojená výherkyně.