Dagmar Šnajdarová, tisková mluvčí Národního památkového ústavu správy Kroměříž. V současné době jde celkem o čtyřiadvacet objektů. Co přinese letošní sezona a jak je finančně náročný provoz památek, říká v rozhovoru pro Deník mluvčí Územní památkové správy v Kroměříži Dagmar Šnajdarová.

Jak vysoké náklady ročně vynaložite na správu památek?

Předpokládané celkové náklady na letošní rok už čtyřiadvaceti objektů jsou 204 milionů korun. V částce je zahrnuta nejen údržba, ale i personální náklady, mzdy a veškeré další výdaje spojené s provozem. Za loňský rok byla částka zhruba stejná.

Která z památek si loni vyžádala největší investici?

Loni byl náročný projekt Národního centra zahradní kultury v Kroměříži. Dvě části máme hotové, tedy Podzámeckou zahradu a Arcibiskupský zámek. Letos dokončujeme Květnou zahradu, která bude otevřena 5. září, o tomto víkendu se uskuteční slavnostní otevření a barokní slavnost. Květná zahrada je v současné době přístupná, stále jsou však na místě dělníci, s tím musí návštěvníci počítat. Nyní mohou v zahradě do konce března navštívit například výstavu kamélií.

Je něco, co vám péči o památky stěžuje?

Nejvíc nám práci komplikují finance. Kdybychom jich měli k dispozici víc, bylo by to jednodušší.

Jaké akce a zajímavosti letos návštěvníky čekají?

Národní památkový ústav dělá už řadu let akci s názvem Po stopách šlechtických rodů, každý rok se zaměřujeme na jeden. Loni to byl rok francouzské kultury a francouzských šlechtických rodů na Sychrově, předtím to byli například Perštejni a Rožmberkové. Letos se hodláme zaměřit na rod pánů z Kunštátu, tedy na státní zámek Kunštát v Jihomoravském kraji. 21. června tam bude otevřena úplně nová expozice erbů tří pruhů a zpřístupněno devět sklepních a přízemních místností, které doposud nebyly k vidění.

Změní se letos cena vstupného?

Cena se během posledních třech let nezměnila. Pokud přeci jen dojde na změny, jsou v řádu desetikorun. Cena se změnila například na hradě Buchlov a zámku Buchlovice. Dřív měli plné vstupné a snížené na dvě skupiny, to letos sjednotili do jedné kategorie. Na tom získají třeba senioři. Na Buchlově jsme letos zdražili vstupné do areálu na dvacet korun. Součástí poplatku jsou totiž dvě stálé výstavy a vstup do výstavní galerie. Dříve se platilo také za toaletu, dnes už je po zaplacení vstupného zdarma.

Mají návštěvníci zájem o doprovodné akce?

Mezi vyhledávané patří například kostýmované prohlídky, prohlídky s hudebním doprovodem a akce pro rodiče s dětmi. Těšit se na ně mohou návštěvníci i letos. Na druhou stranu máme i zájemce, kteří jsou konzervativnější a vyhledávají spíš klasickou prohlídku s průvodcem. I na ty samozřejmě myslíme.

Jsou turisté k památkám ohleduplní?

Jak kteří. Někdy bývá problém s dětmi, které jsou při prohlídkách neukázněné. Občas jsou totiž dlouhé a děti se pak nudí. Rodiče na to upozorníme předem, jejich ratolesti ale nesmí rušit ostatní ve skupině.

Jaký je trend návštěvnosti během posledních let?

Návštěvnost je víceméně stabilizovaná, nezaznamenáváme žádné velké propady ani nárůsty. V roce 2010 navštívilo památky ve Zlínském kraji asi 280 tisíc lidí, v loňském 263 tisíc. Jedná se o všechny čtyři objekty v kraji.

Kteří návštěvníci tvoří nejpočetnější skupinu?

Je to rozdělené podle ročního období a času. V květnu a červnu jsou nejpočetnější skupinou školy, přes prázdniny rodiny s dětmi a v září zájezdy seniorů. Na kulturní akce hodně chodí právě rodiny s dětmi.

Která památka byla v loňském roce v kraji nejvyhledávanější?

Podle návštěvnosti je to Arcibiskupský zámek v Kroměříži. Druhý nejvyhledávanější je pak zámek Buchovice a také hrad Buchlov. Zajímavé jsou však také Vizovice, které se řadí do skupiny takzvaných neobjevených památek. Máme pro ně projekt, díky němuž bychom chtěli návštěvníky na tato historická místa nalákat. Jejich hodnota i vybavenost je totiž na úrovni ostatních. Do této kategorie patří i zámek v Kunštátu, zmíněné Vizovice, Bučovice, Rájec a Uherčice.

Čeká letos návštěvníky nějaké omezení v souvislosti se žádostí Arcibiskupství olomouckého, které v rámci restitucí žádá o zámek v Kroměříži a zahrady?

Zatím se věcí zabývají právníci, na letošní sezonu to však nebude mít žádný vliv.