„Synagogu k Šachově výročí navštívili mimo jiné i známý hudebník a zpěvák Ivan Mládek s doprovodem," poznamenala manažerka holešovského kulturního střediska Dana Podhajská. Hosté se samozřejmě podívali také přímo na židovský hřbitov, kde je Šach pohřben.

„Snažíme se dodržet tradici a význam tohoto výročí, takže hosty doprovodili správce Šachovy synagogy Vratislav Brázdil i s ředitelem kulturního střediska v Holešově Pavlem Chmelíkem v adekvátních svátečních oblecích," dodala Dana Podhajská.

Rabín Šach patří mezi nejvýznamnější rabíny pohřbené na území České republiky, jak potvrdil i správce synagogy. „Tento týden očekáváme zvýšenou návštěvnost, například zde byli i sami potomci rabího Šacha, kteří čas využili i ke studiu jeho knih v druhém patře synagogy," podotkl Vratislav Brázdil.

Zejména rabínovy knihy patří totiž k opravdovým unikátům. „Podařilo se nám získat spoustu titulů ve světových aukcích, dnes jsou to opravdu významné exponáty," svěřil se správce.

Takových míst jako je zdejší synagoga či hřbitov v Česku moc není. „Co do významu a mimořádnosti je Holešovu nejbližší Krakow a Bratislava," dodal Vratislav Brázdil.

Šach se narodil v roce 1621 v litevském Vilnu a zemřel v roce 1663 v Holešově, kde před smrtí působil jako rabín. Část knih, které vydal, bude od jara i vidění také v nově vzniklém památníku a studovně, který budují v druhém patře synagogy. (zed)

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ