„Po dvaceti letech se na Festival židovské kultury vrátí i oblíbený písničkář, publicista a spisovatel Vladimír Merta, který byl přítomen u vzniku tradice v roce 2001,“ uvedla mluvčí holešovské radnice Hana Helsnerová.

Mezi další hudebníky budou patřit Avrix, Natalika nebo Corda Magico či kapela Trombenik. Tradiční koncert při svíčkách se tentokrát ponese ve znamení Jazzového koncertu židovských skladatelů v podání skvělé jazzové zpěvačky Petry Erneyové.

Jako tradičně nebude chybět sestava přednášek, koncertů, výstav, scének, prohlídek nebo filmoték. Návštěvníci se samozřejmě mohou těšit na hebrejštinu, židovské pokrmy či oblíbenou výuku židovských tanců.

Trasa cyklostezky začíná už na místě té staré.
Cyklostezka mezi Chvalčovem a Bystřicí. Podívejte se, kudy povede

„Sérii přednášek zahájí Jan Machala, který bude hovořit na téma holešovského pogromu, s Chaimem Kočím budeme putovat na kevercadikim, kdy se dozvíme, proč praktikující Židé putují k hrobům významných rabínských osobností nejen ve střední a východní Evropě, ale často také na Moravu,“ řekla Helsnerová. „

Zajímavé bude také představení méně známých a menších ultraortodoxních židovských skupin. Jiří Strnad bude přednášet o tragédii Soluňských židů a Karel Bartošek nás provede vzpomínkami na uběhlých dvacet let festivalu židovské kultury v Holešově,“ dokončila výčet přednášek Hana Helsnerová.

Ochutnáte i židovskou kuchyni

Již tradiční součástí festivalu bude také WorkCamp - mezinárodní brigáda dobrovolníků a ochutnávka pokrmů židovská kuchyně, o kterou se postará Chateau catering Holešov.

„Festival vyvrcholí sobotním programem, kdy se můžeme těšit na Big Band Josefa Hájka se sólisty Zuzanou Lapčíkovou, Kateřinou Juráškovou a Vladimírou Dvořákovou a oblíbenou výuku židovských tanců s taneční skupinou RUT Prostějov pod vedením choreografky a vedoucí Evy Štefkové,“ láká mluvčí Hana Helsnerová.

„Třešničkou na dortu pak bude festivalový večer pod hvězdami, kdy se ohlédneme za holešovskými festivaly se souborem Rut a následně na zámeckém nádvoří přivítáme charismatickou Ivu Bittovou s kapelou Čikori quartet,“ dodala Helsnerová.