Běžnému českému strávníkovi holdujícímu domácí kuchyni určitě připadají takové názvy jídel jako z jiného světa. O víkendu však měli i lidé, kteří se v restauracích nestravují, jedinečnou příležitost ochutnat speciality, které se vařívají ve vyhlášených hotelích.

Gastronomická akce Moravia Food Festival Kroměříž 2011 se konala od pátku do soboty v prostorách kroměřížské Octárny. Tam se to hemžilo mnoha vyhlášenými specialisty z oboru gastronomie a hotelnictví z Bystřice pod Hostýnem, Kroměříže, Přerova, Prostějova, Uherského Hradiště a Zlína.

Hostem akce byl šéfkuchař známý z televizních pořadů Ano, šéfe! či Na nože Zdeněk Pohlreich. Ten před zraky příznivců a milovníků specialit griloval maso, připravil omáčky či zeleninový salát. Nápomocni mu byli dva studenti třetího ročníku kroměřížské Střední školy hotelové a služeb.

„Byla to pro mě obrovská zkušenost. Ze začátku hodně fungovala nervozita, ale pak opadla. Zdeněk Pohlreich je showman. Ničeho nelituji,“ svěřil se Deníku se svými pocity po skončení kulinářské show sedmnáctiletý student Jiří Flora z Chropyně.

Nezapomenutelný zážitek to byl také pro jeho spolužáka Petra Stibora z Brusného na Bystřicku. „Těšil jsem se hodně, byla to super akce, i když jsme toho měli hodně. Na nervozitu jsem tak alespoň neměl ani pomyšlení,“ zhodnotil spokojený student. Pořady se Zdeňkem Pohlreichem si prý v televizi ujít nenechá. „Je s ním sranda a jeho hlášky jsou nezapomenutelné,“ dodal Stibora.

Spolupráci s mladými kroměřížskými studenty si pochvaloval i samotný Pohlreich. „Kluci byli super, stejně jako celá akce. Zaplať Pán Bůh, že mohou být i festivaly, které jsou jenom o jídle a restauracích,“ zhodnotil pro Deník Pohlreich.

V Kroměříži se příliš zdržovat nechtěl. „Hned zase vyrážím domů, takže ani neobhlídnu zdejší restaurace. Přímo na akci jsem ochutnal něco málo od přerovské restaurace U Labutě a bylo to super,“ konstatoval šéfkuchař.

Cílem a myšlenkou festivalu bylo představit a prezentovat špičkové podniky vybraných měst, se kterými se návštěvníci mohli setkat pod jednou střechou. Ochutnávali degustační předkrmy, polévky, hlavní chody a dezerty. Součástí akce byla soutěž o nejchutnější svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem. Vítězem se nakonec stala restaurace U Labutě z Přerova. „Omáčky degustovali a ohodnotili Zdeněk Pohlreich a místopředseda asociace kuchařů a cukrářů. Svými hlasy přispívali také návštěvníci,“ přiblížil za organizátory festivalu Vladimír Valouch z kroměřížského hotelu a restaurace Octárna.

Myšlenka připravit Moravia Food Festival Kroměříž 2011 se prý zrodila v jeho hlavě. „Loni jsem navštívil obdobný festival v Praze, kde se prezentovalo zhruba čtyřicet zástupců pražských restaurací. Bylo mi hrozně líto, že taková akce není u nás na Moravě,“ říká Valouch s tím, že na třídenní festival přišla zhruba tisícovka lidí.

„Další ročník uskutečníme v první polovině května příštího roku. Na pátek bychom chtěli pozvat televizní Kluky v akci, na sobotu Emanuela Ridi z pořadu Ital v kuchyni, nedělním hostem by měl být Ivan Vodochodský,“ plánuje nadšeně Valouch.

Stejně jako organizátoři, tak i návštěvníci nešetřili chválou. „Ochutnala jsem mladého býčka od bystřické restaurace Sušil a byl tedy luxusní,“ řekla jedním dechem Michaela Bohatá z Kroměříže.