„Třeba lidé přímo z Kroměříže mají hodně v oblibě středisko Nassfeld Hermagor v Rakousku, mnozí se tam v posledních letech vydávají i víceméně na vlastní pěst," poznamenal Josef Křetinský z cestovní kanceláře Frčíme.

Opravdoví lyžaři si ovšem podle něj vybírají Francii, to je totiž v tomto ohledu naprostá jednička. „Jezdíme tam se zájemci často, je to evropská špička, co se týče délky, počtu i převýšení sjezdovek," zhodnotil pro Deník z vlastních zkušeností. Trendem pak začínají být takzvané party na sněhu.

„Chystáme se lyžovat právě do Francie a co vím, tak tam bude zhruba čtyři sta lidí ze Slovenska a Česka. Cestovka navíc zařizuje parádní program: večerní diskotéky, lyžování v bikinách, vířivky na svahu… to v Česku prostě nenajdete," líčí vášnivý snowboardista Kamil Lehocký z Holešova.

Přesto se ale lidé vrací rádi i na sjezdovky v regionu. „S celou rodinou jezdíváme raději u nás. Děti se naučí na snowboardu a dospělí si odpočinou u piva," říká s úsměvem maminka dvojčat z Kroměříže Veronika Rýsková.

Pokud chtějí lidé vyrazit s rodinou o víkendu lyžovat na Kroměřížsku, dobrou volbou je stále Troják: hlásí trvalou sněhovou pokrývku a mají v provozu celou sjezdovku A.

V dalším tradičním ski areálu Stupava už počasí bohužel pomalu zlobí, přesto se tam ale o nadcházejícím víkendu rozhodně jezdit bude.

„Máme v provozu jednu sjezdovku a podle počasí uvidíme, jak to půjde dál. Těžko říct, každopádně počítáme i s příštím víkendem," dodal tamní majitel Lubomír Orel. Oproti tomu ski areály Tesák a Rusava mají už zavřeno a v letošní sezoně si tam lidé už nejspíš nezalyžují.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ