Nejdůležitějšími body údržby města jsou v létě především sečení travnatých ploch, zalévání městské zeleně a údržba silnic. „Asi největší starosti nám dělají zaplevelené krajnice komunikací, a to vjezdy k domům i části chodníků, které řešíme jak mechanickým čištěním, tak pomocí postřiků proti plevelům,“ zmínil vedoucí Technických služeb Morkovice-Slížany Petr Tlach.

V Hulíně pak přiznávají, že práci technikům přidělávají i sami obyvatelé. „Celoročně se sbírají po celém městě odpadky, které lidé odhodí na zem, přestože instalujeme stále víc odpadkových košů,“ zdůraznil tamní starosta Roman Hoza. K tomu se v létě přidává právě péče o květiny, keře i stromy a v horkých dnech také kropení silnic. Na to se i v sedmitisícovém městě vyčerpají tisíce litrů vody. „Zalévá se denně podle potřeby, většinou se celé město v jednom dni zalít ani nestihne. Každý den se spotřebuje asi čtyři až pět tisíc litrů vody,“ dodal starosta. Podobné to je i ve stejně velké Chropyni, a to včetně nepořádku, který natropí lidé.

Dvě jednotky hasičů zasahovaly u střetu vozidel v Dřínově
O víkendu se bouralo. Senioři si nevšimli aut na hlavní

„Jako v každém městě dominantní je údržba zeleně a místních komunikací, údržba dětských hřišť, v horkých dnech kropení komunikací kvůli omezení prašnosti a v neposlední řadě třeba také zvýšená aktivita s úklidem nepořádku po městě,“ vyjmenoval ředitel Správy majetku města Chropyně Stanislav Kalinec. Za tuto údržbu město zaplatí více než dva miliony korun ročně a během pěti letních měsíců tam na kropení a zalévání vyčerpají asi tři sta padesát tisíc litrů vody.

V Kroměříži se tyto náklady vyšplhají na ještě větší částky. Dohromady město zaplatí téměř devět milionů korun. „Letní údržba za květen až září loňského roku v Kroměříži a místních částech stála asi tři a tři čtvrtě milionu korun, údržba zeleně včetně zálivky téměř jeden a půl milionu korun a sečení dalších více než tři a půl milionu korun,“ informoval mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek. Letos očekává vedení města náklady podobné, kvůli dlouhému suchu možná i vyšší.

Ilustrační foto.
Další železniční nehoda: vlak srazil muže, ten na místě zemřel

Množství vyčerpané vody je pak vskutku astronomické: na kropení silnic a zalévání zeleně za léto padne tři a půl milionu litrů vody. „Na splachování vozovek se vyčerpá asi dva a půl tisíce metrů krychlových vody, na zálivku zeleně město spotřebuje asi tisíc metrů krychlových vody,“ vysvětlil mluvčí.