Přípravy na setkání, které by mělo připomenout dřívější zvyky, začaly podle starosty města Radoslava Macháčka už vpátekvečer.

„Dva čuníci padli spředstihem, aby Chropyňáci mohli dobroty okusit hned ráno. Na den zabijačky bylo připraveno ještě jedno prasátko,“ přiblížil Macháček.

Kdokreslení správné společenské atmosféry přispěla také hudební produkce.

„Myslím, že vdnešní době je takové uvolnění zapotřebí. Sám jsem se těšil, že se dobře pobavíme a zároveň si dáme nějaké pochutiny, já mám nejradši tlačenku a dobrou polévku,“ přiznal súsměvem Macháček.

Výrobu nejrůznějších pamlsků pro asi čtyři stovky přihlížejících měli na starosti dva řezníci. Ti od brzkého sobotního rána stošedesátikilového čuníka čistili a připravovali ho kdalšímu zpracování.

„Zhruba tři hodiny trvá, než je možné zakousnout se do čerstvého vařeného masa a ještě další hodinu než vyrobíme nejrůznější pochutiny, jako jsou jitrničky, jelítka, tlačenky nebo prejt,“ popsal řezník Miroslav Mazanec.

Sám ovšem přiznal, že si kvůli každodennímu zpracovávání masných výrobků na zabijačkových produktech už příliš nepochutná.

„Při těchto akcích mám nejraději koblížky a další sladkosti,“ uzavřel Mazanec.