Ale ani tady nemusí být člověk vždy úspěšný. „Denní příděl povolenek je 100 kusů. Budu-li konkrétnější, rozdělili jsme toto číslo na dopoledních 50 a odpoledních 50,“ nechal se slyšet mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Právě Arcibiskupství je institucí, která povolenky vydává. Zatímco dříve je lidé mohly vyzvednout u městské policie, nyní se celá tato agenda přenesla na automat, který se nachází na parkovišti naproti hřbitova.

Je to v místech, kde si své auto odstaví ti, kteří pokračují na Hostýn pěšky či autobusem. A proč je nastaven limit povolenek právě na 50 na půl dne?

„Je to počet automobilů, které se nahoře vlezou na tamní parkoviště. A protože počítáme, že ti, kteří nahoru vyjedou ráno, se stihnou do odpoledních hodin vrátit, můžeme dát oněch padesát povolenek do oběhu znovu,“ vysvětlil Gračka.

Nic však není zadarmo. A to platí i v tomto případě. „Jedna povolenka stojí padesát korun,“ sdělil Gračka. Tato symbolická částka, jak ji mluvčí nazývá, pak putuje na zvelebení svatého stánku – baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Hostýně.

„Druhotný důvod je, aby lidé do přístroje nemačkali pořád dokola a nevybrali si všechny povolenky,“ dodal Gračka. V době, kdy je Svatý Hostýn nejvytíženější bývá kapacita 100 kusů využita.

„Použití automatu má být i pro lidi příjemnější, než když se chodilo na policii. Za prvé dostupnost – lidé nemusí hledat místo k zaparkování, aby se dostali do hůř přístupných prostor městské policie. Za druhé pak nemusí nikde nikoho otravovat. Tady si to vyťukají do automatu a hned vědí,“ upozornil na výhody mluvčí Gračka.

Ilustrační foto
Zvoní kroměřížské noclehárně pro bezdomovce hrana?