„Branný den děláme letos poprvé. V minulých letech jsme pořádali třeba Neckyády nebo spartakiádu," poznamenal na úvod Roman Solař ze Spolku recesistů Přílep (SRP).

Jak prozradil, se svými přáteli stojí i za vznikem tohoto jedinečného sdružení. „Obecně se ví, že tento spolek vznikl díky sázce. U piva jsme se vsadili, že dokážeme u nás ve vesnici uspořádat prvomájový průvod – a povedlo se. Už je to pět let a za tu dobu se prvomájový průvod několikrát zopakoval," zavzpomínal recesista.

Branný den byl ale letos veskrze premiérový a pořadatelé si na něm dali opravdu záležet. „Hned v deset hodin dopoledne čekala na mladší děti stezka odvahy s plněním úkolů. Dospělí a starší děti se pak vydali na cestu lesem, kde plnili nejrůznější úlohy," popsal Solař. Doplnil, že průvodci druhé skupiny byli vojáci z povolání. S těmi si všichni mohli vyzkoušet třeba střelbu ze vzduchovky nebo plynových zbraní, zdravotní ošetření v terénu či házení školním granátem.

Další program na všechny čekal po absolvování celé lesní trasy. V prostorách kolem myslivecké chaty bylo nachystáno bohaté občerstvení. „K obědu byl vynikající kotlíková vuřtuguláš. Dále tady nechybí klobásky z udírny, topinky, bramboráky, pivo a spoustu dalších dobrot. Mysleli jsme i na děti. Ty si mohou dát třeba buchtičky s krémem nebo palačinky," obsáhl celý sortiment Solař.

Od dvou hodin pak začala druhá půle programu. V té se předvedli třeba dobrovolní hasiči či psovodi. Dospělé zaujaly například zbraně a munice, se kterými se mohli blíže seznámit, nebo ukázka rádiového spojení.

Tak jako každou akci SRPu, ani Branný den si nenechala ujít třeba Martina Vrlová z Přílep. „Prošli jsme s dětmi stezku a jsou nadmíru spokojené. Byla tam spousta úkolů, nejrůznější prolézačky, střelba ze vzduchovky, házení na cíl. Jsem ráda, že je to ve stínu, protože na slunci by to v takovém vedru bylo nesnesitelné," shrnula své dojmy Vrlová.

Autor Lucie Ságnerová