Takový Velehrad v tom má jasno už dlouho.

„Pro Velehrad, který je symbolickým pokračovatelem Veligradu, centra Velké Moravy, je vyvěšení moravské vlajky naprostou samozřejmostí. Vždyť hlavu orlice ze státního znaku má také obec Velehrad ve svém znaku,“ poznamenal velehradský starosta Aleš Mergental.

Letos potřetí bude vlát žlutočervená vlajka s orlicí v erbu na obecním úřadě v Dolním Němčí - Vesnici roku 2018.

„Jsme Moravané, a tak se přece nebudeme stydět veřejně hlásit ke své národnosti,“ řekl Deníku dolněmčanský starosta František Hajdůch.

To radnice ve Valašském Meziříčí nejenže moravskou vlajku vyvěsí, ale zároveň zpřístupní zdarma všechny výstavní prostory a expozice v areálu zámku Žerotínů.

Ilustrační snímek
Měl spáchat pokus o teroristický čin, on prý chtěl zabít jen sebe

„K této iniciativě se připojujeme už několik let. Vyvěšení moravské vlajky je symbolem, díky kterému si můžeme připomenout velký význam Moravy pro směřování budoucího českého státu a jeho určení v kontextu celé Evropy,“ je přesvědčena místostarostka města Yvona Wojaczková.

V souvislosti s jarní pandemií stáli iniciátoři akce před rozhodnutím, zda obce vůbec oslovovat a zatěžovat je dalšími starostmi. Přestože byli připraveni na odmítnutí, získali na seznam obcí přibližně 30 nováčků.

„Mezi prvními, kdo kladně reagoval na naši výzvu, bylo město Fryšták. Rovněž město Karolinka na Vsetínsku, Pržno, Střítež nad Bečvou a Vigantice,“ vypočítává hlavní organizátorka iniciativy Za vyvěšování moravské vlajky Lenka Holaňová.

Ta podotkla, že největším městem, které si letos s hrdostí organizátoři připisují na seznam je Kroměříž.

Hradiště se nezúčastní

Naopak mezi radnice, kde moravskou vlajku 5. července nevyvěsí, patří i uherskohradišťská. Ta se do této akce nezapojila ani v minulých letech, a to i z důvodů nejasností kolem podoby moravské vlajky.

„Přesto, že město nevyvěšuje moravskou vlajku, hrdě se hlásí k Cyrilometodějské tradici. Nejvýraznější připomínkou jsou základy velkomoravského kostela na Výšině svatého Metoděje v Sadech, kde, podle domněnek některých archeologů, mohl být v roce 885 pohřben právě svatý Metoděj. V posledních letech jsme učinili hned několik kroků ke zvelebení této národní kulturní památky a jejího okolí. Záměr je jasný - chceme umožnit lidem, aby tam rádi chodili a přitom aby byl zachován hluboký historický a kulturní odkaz této památky,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

I když se vedení hradišťské radnice rozhodlo ani letos moravskou vlajku nevyvěsit, neznamená to, že tato vlát v metropoli Slovácka nebude. Přímo v centru města, v ulici Prostřední, nedaleko Masarykova náměstí, ji chce Ondřej Kunc vyvěsit na dům, kde bydlí jeho soused Tomáš Ježek.

„Uherské Hradiště od svého založení bylo vždy jedním z nejdůležitějších správních středisek Moravy. Už mnoho let se stydím za zdejší radnici, která, z pro mně nepochopitelných důvodů, se k tradici vyvěšování moravské vlajky na svátek našich věrozvěstů nikdy nepřipojila. Proto jsem se rozhodl využít obsese svého souseda ve vyvěšování různých vlajek a praporů, moravskou vlajku jsem zakoupil a za nevelkého úsilí ho přemluvil k jejímu vyvěšení. Když nejsou ke své zemi ochotni se přihlásit zdejší konšelé, musí zvednout vlajku lidé sami," nechal se slyšet Ondřej Kunc.

Soused Tomáš Ježek mu podle svých slov vyšel vstříc s radostí.

„Já pocházím z Karlových Varů, což jsou, jak víme, bývalé Sudety. Proto také soucítím s jinými národnostními menšinami. Ty ve snaze o zviditelnění mají vždy moje sympatie a pomocnou ruku,” dodal Tomáš Ježek.

Krajská nemocnice T. Bati  ve Zlíně. Ilustrační foto
Jak hospodařily nemocnice kraje? Kvůli COVIDU šly do ztráty

Moravskou vlajku tradičně nevyvěšují ani v krajském Zlíně.

„Vnímali jsme to vždy spíše jako politickou akci Moravské národní obce, ke které jsme se nechtěli připojovat,“ vysvětlil náměstek primátora Zlína pro oblast kultury Miroslav Adámek.

Lenka Holaňová považuje 5. červenec za návrat k moravským tradicím a hrdosti na Moravu, zemi s tisíciletou historií, ze které vzešla vzdělanost a šířila se do okolních zemí.

„Vyvěšením moravské vlajky ve svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje, zemských patronů Moravy, obce symbolicky vyjadřují úctu k naší rodné zemi, její nezaměnitelné kultuře, bohatým tradicím a svébytné historii,“ řekla Lenka Holaňová.