K očkování lidí bez domova se město rozhodlo na základě statistik.

„Dosavadní informace a statistické údaje potvrzují, že očkování je účinnou obranou před koronavirem. Skupinou osob, pro něž je očkování z různých důvodů hůře dosažitelné, nebo je z jakýchkoliv důvodů doposud odmítali, jsou bezdomovci. Z tohoto důvodu pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví zajistili možnost očkování také těmto obyvatelům města,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Cílem bylo ochránit i další obyvatele města.

„Očkováním ochrání nejen sebe, ale také další Kroměřížany, s nimiž se na ulicích potkávají,“ doplnil Peštuka.

Očkovalo se v sanitce

Samotné očkování provedl mobilní očkovací tým z Uherského Hradiště ve složení lékařka a zdravotní sestra, které lidem aplikovaly jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson.

Zázemím pro vypsání potřebných dotazníků a souhlasů a zároveň i místem samotného očkování byla vypůjčená sanitka Městské policie Zlín.

Paradox pandemie. Prázdné silnice jsou nebezpečnější
Paradox pandemie. Prázdné silnice jsou nebezpečnější, zjistili vědci

Většina z osmnácti osob však absolvovala vakcinaci v prostorách Azylového domu pro muže, který poskytl k tomuto účelu společenskou místnost. Šlo o klienty zařízení i osoby, které v azylovém domě nepobývají dlouhodobě a využívají jen nízkoprahové služby.

Stejně jako v očkovacích centrech

„O možnosti očkování jsme osoby bez domova informovali především prostřednictvím pracovníků nízkoprahového denního centra organizace Astras, charitního kontaktního centra a přes náš odbor a kurátory,“ řekl vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.

„Se všemi očkovanými jsme sepsali vstupní dotazník. Museli také předložit občanku i průkaz zdravotní pojišťovny, bylo nutné podepsat souhlas s očkováním a po jeho aplikaci zůstat patnáct minut s námi, stejně jako očkování probíhalo ve vakcinačních centrech. Nikoho jsme do očkování nenutili,“ upřesnila sociální pracovnice Martina Hadwigerová, která očkování za město Kroměříž koordinovala.

Zároveň také doplnila, že lidé bez domova obdrží i certifikáty o očkování, a to prostřednictvím sociálního odboru města.