Úředníci a ochranáři po letech sporů povolili koupání v kurovickém lomu. Nově ale za něj lidé majiteli zaplatí

Sezonní koupání už podle krajského úřadu nijak zvlášť neohrožuje život chráněných živočichů, a tak zákaz koupání z nového nařízení vypustili.

„Je to i kvůli nezodpovědným rybářům, kteří zatopenou lomovou jámu postupně osadili množstvím ryb včetně těch dravých. Čolci velcí se tak začali vyskytovat hlavně v náhradně vybudovaných tůních," vysvětlil vedoucí odboru ochrany přírody a krajiny krajského úřadu Jaroslav Hrabec.

Jak sám připouští, zákaz vstupu do lomu bylo stejně velmi těžké uhlídat.

„Nešlo ho ani účinně postihovat, a to ani za spolupráce policie a vlastníků lomu," přiznal.

V současné době je tak už celý lom oplocen a zákaz koupání je na dalších devět let zrušen. Nový plán péče o přírodní památku totiž platí až do roku 2023. Průběžným kontrolám ze strany úřadů se však lom nevyhne. Jeho majitel totiž musí dodržovat pravidla ohledně změn druhu pozemků, nestavět tam a netěžit horniny nebo nerosty.

Majitel Miroslav Zelina, který předal lom do správy synovi, se tak po letech dočkal: a hned během prvního horkého víkendu navštívily lom téměř dvě stovky lidí.

„Snažili jsme se vyjít vstříc těm slušným. Myslím, že tímto způsobem bylo vyhověno všem stranám," zhodnotil rozhodnutí úřadů Miroslav Zelina.

Vstupným ve výši dvaceti korun chce majitel především regulovat počet návštěvníků. Při velkém náporu lidí tak cenu vstupného zvýší.

„Chceme lom udržet v co nejlepším stavu. Pokud by mělo přijít více než dvě stě padesát lidí, vstupné se zvýší na padesát korun," vysvětlil Miroslav Zelina.

Vstupné v lomu funguje už druhým měsícem. I přesto se ve vedrech dorazilo během dne koupat dvě stě lidí. Návštěvníky čekají i další změny: v okolí vody přibyly lavičky, odpadkové koše či buňka pro hlídače se psem, plánů má ale majitel mnohem víc.

„Místo chceme postupně upravovat tak, abychom zabránili přetěžování přírody, neškodili živočichům a prostředí vyhovovalo také návštěvníkům," dodal Zelina.

Nové prostředí v kurovickém lomu si pochvaluje i starostka obce Lenka Koutná. Podle ní byl vstup lidí do lomu neuhlídatelný, stejně jako porušování zákazu vjezdu, který platí v obci směrem k vodě. I dnes ho lidé hojně porušují.

„Do lomu jezdily v parných dnech stovky lidí. Nerespektovali žádné zákazy, nikomu by se ale přece nelíbilo, kdyby mu cizí lidé rozhazovali odpadky na zahradě. Dnes je v lomu čisto a uklizeno," pochvaluje si starostka.

Počty návštěvníků, dodržení provozního řádu a dopravního značení by však mělo být podle starostky kontrolováno i nadále.

„Na porušování zákazu vjezdu se zaměřuje policie a je potřeba to hlídat. Ze strany obce uvítáme, když počet návštěvníků bude regulován, loni totiž obec zažívala doslova nájezdy lidí," uzavřela Lenka Koutná.

Jezdíte se koupat do kurovického lomu? Co říkáte na změny a dvacetikorunové vstupné? Je podle vás řešení majitele lomu správné? Napište nám!