Většina hostů příliš neutrácí, objednávají si levnější jídla, vypijí méně piva a dlouho se nezdržují, shodují se restauratéři. Přesto však nepanikaří a tvrdí: důležité je, že jsme zatím nepocítili výraznější odliv klientely. Začátek roku navíc prý bývá vždy slabší a pořádně se uvidí až v létě.

Výhodu mají podniky, kam chodí stálé osazenstvo. „Rodinky s dětmi k nám chodívají týden co týden. Asi už si tu přivykly a chodí i v době krize,“ míní Milan Kucharčík z Pizzerie Osíčko.

I to je podle něj důvod, proč restaurace zatím špatnou ekonomickou situaci výrazněji nepocítila. „Samozřejmě jsou teď lidé nejistí, začínají šetřit. Ale chodívá jich stejně jako loni,“ dodal Kucharčík.

Zajímavého trendu si všimla pracovnice restaurace Poutní dům na Hostýně Ludmila Sanitráková.

„Hostů máme sice pořád stejně, ale je pravda, že spíše přecházejí na levnější jídla. Místo steaků za sto padesát korun, si teď dají raději hotovky za sedmdesát,“ zaregistrovala Sanitráková.

Zhruba třicetiprocentní pokles odbytu, co se týče návštěvnosti a prodeje piva, zaznamenali ve zdounecké restauraci Atrium. „Mezi lidmi peníze nejsou, takový propad se dal očekávat. Speciální akce? To nepomůže,“ krčí rameny tamní provozovatel Miroslav Huťka.

Důvod k nespokojenosti však podle svých slov nemá. V restauraci se totiž zaměřují na levná jídla a zajišťují také jejich rozvoz.

„V této oblasti nám naopak krize napomohla. Každý se na jídle snaží šetřit a my nabízíme oběd za osmačtyřicet korun. Lidé toho využívají čím dál častěji,“ pochvaloval si Huťka fakt, že jim výrazně vzrostly objednávky.

V bystřické restauraci a pivnici U Hanuša zatím případné ztráty nechtějí odhadovat. „První měsíce v roce jsou vždycky slabší, takže to zatím nejde poznat. Rozhodující bude až to, kolik hostů budeme mít přes léto, “ myslí si vedoucí podniku Hana Švehlíková.

Ta doufá, že v letních měsících si k nim lidé cestu najdou. Za výhodu považuje i to, že k hospůdce patří zahrádka, která bývá právě v parných dnech plně obsazená.

„Loňské léto k nám chodilo tolik lidí, že jsme se z toho mohli zbláznit. Takže teď to bereme jako odpočinek,“ dodala s úsměvem Švehlíková.

Mají hosté stravovacích podniků v poslední době opravdu hluboko do kapsy? Například Daniela Baďurová z Kroměříže s tím souhlasí.

„Člověk už nechce utrácet za zbytečnosti. S rodinou si teď například spíš odříkáváme večeře, na které jsme dřív každý týden chodívali,“ popsala asi čtyřicetiletá žena.

Přehnaná spořivost podle ní sice není na místě, ale za zbytečné věci utrácet nechce. „Samozřejmě sem tam někam ještě zajdeme, ale bude to spíš výjimečná záležitost,“ uzavřela Baďurová.