Zastupitelé o stavbě rozhodli loni v prosinci po nečekaném zařazení tohoto bodu v závěru jednání zastupitelstva, aniž se s ním předem mohli seznámit občané, opoziční zastupitelé a místní samospráva. Vyhovělo tak podnětu k provedení dozorové činnosti pro zneužití zákona o krajích, který podali radní Kroměříže, občané i další subjekty.

„Mám radost z toho, že ministerstvo potvrdilo, že způsob schválení tak zásadní investice neproběhl řádně. Kraj jednal v rozporu se zájmy občanů Kroměříže a celého Kroměřížska. Od prvního okamžiku, kdy vedení Zlínského kraje se záměrem stavět novou nemocnici přišlo, tvrdíme, že není jasné, jak bude v budoucnu vypadat péče o zdraví obyvatel Kroměřížska. Máme oprávněné obavy, že se dostupnost a kvalita péče zhorší. Kraj tyto obavy nevyvrací, místo toho s námi vůbec nekomunikuje,“ povzdechl si starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Vizualizace nové krajské nemocnice
Ministerstvo vnitra: opakujte hlasování. Hejtman Čunek: v žádném případě

Podle ministerstva vnitra by Zlínský kraj měl informace o chystaném projednávání stavby nemocnice v souladu se zákonem o krajích předem zveřejnit jako součást návrhu programu na úřední desce.

„Zastupitelstvo by mělo v těchto bodech po řádně proběhlé diskusi, včetně uplatnění práv zastupitelů a občanů kraje vyjádřit se, znovu rozhodnout, případně alespoň potvrdit, že setrvává na již přijatých usneseních,“ uvedl Ondřej Krátoška z odboru tisku a PR ministerstva vnitra.

Kraj měl podle Krátošky porušit právo občanů kraje vyjadřovat se na zasedání zastupitelstva k projednávaným věcem a povinnosti kraje hospodařit s majetkem transparentně. Ministerstvo nyní vyzvalo krajský úřad, aby se k informaci do 29. února vyjádřil.

„V závislosti na postoji kraje určí svůj další postup,“ dodal Krátoška.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži.
Arcibiskupství se v únoru ujme správy zámku v Kroměříži