Odreagovat se a zacvičit si mohou lidé například v kroměřížském sportcentru Paráda. „Provoz máme omezený jen na Štědrý den, kdy bude otevřeno do třinácti hodin a na Silvestra do osmnácti hodin.
V ostatní dny bude normálně otevřeno od osmi až do desáté večer," řekla pracovnice sportcentra Alena Vaníčková.

Na Silvestra mají na Parádě dokonce připravené i speciální akce. „Už od deváté hodiny ranní máme silvestrovský HEAT s instruktorkou Domčou, v deset se jede Spinning s Martou a večer v devatenáct hodin zase máme prodlouženou lekci spinningu s Giorgem. V 19.30 také zájemce čeká šedesátiminutovka HEATu s Frantou, a to vše včetně silvestrovského přípitku," vyjmenovala Vaníčková.

Klienti prý rádi využívají volných dnů k aktivnímu odpočinku na Parádě, kde si mohou nejen zasportovat, ale i zrelaxovat ve wellness centru, kde je připravena vířivka, finská a bio sauna a parní lázeň.

Otevřeno bude mít i zimní stadion v Kroměříži, kde si lidé budou moci zabruslit dokonce i na Štědrý den, a to od jedenácti do třinácti hodin.

„Od pondělí 22. prosince, kdy dětem začínají prázdniny, bude většinou bruslení pro veřejnost dvakrát denně," potvrdil ředitel sportovních zařízení v Kroměříži Karel Holík. Dodal, že vyjímkou budou dny od 27. do 29. prosince, kdy se na zimním stadionu koná od rána do večera mezinárodní mládežnický turnaj. V tyto dny tedy bruslení pro veřejnost nebude. Bruslení je v Kroměříži především v prosinci velmi oblíbenou aktivitou. „Je samozřejmě ovlivněno počasím. Pokud není sníh na lyžování, vybírají si často lidé právě bruslení. Děti mají prázdniny a my máme v podstatě přes svátky takové žně. Na ledě bývá i tři sta lidí," dodal ředitel sportovišť.

Kdo by se chtěl naopak trošku ohřát, může si jít zaplavat do krytého bazénu. „Kromě Štědrého dne a prvního svátku vánočního bude plavání pro veřejnost fungovat běžně. V úterý před Vánocemi dokonce celý den od devíti ráno až do devíti do večera," řekl Deníku Karel Holík.

Kdo by chtěl jít za kulturou, otevřeno bude mít například i Muzeum Kroměřížska. „Zavřeno bude pouze na Štědrý den, první svátek vánoční a na Nový rok. Na Silvestra bude otevírací doba pouze zkrácena, a to do patnácti hodin. Ve zbylé dny bude muzeum fungovat tak, jako jindy," vyjmenoval ředitel muzea Jiří Stránský.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži si zase připravil například speciální akci Vánoce na zámku. Od 26. do 31. prosince budou přístupné nejen reprezentační sály, které budou vánočně vyzdobeny, ale i zámecká věž nebo Květná zahrada.

„Od dvanácti do šestnácti hodin budou na zámku komentované prohlídky, a to za snížené vstupné sto korun na osobu. Děti a mládež do osmnácti let pak budou mít prohlídky uplně zdarma," naznačila pracovnice Národního památkového ústavu v Kroměříži Dagmar Šnajdarová.

V případě příznivého počasí bude otevřena také zámecká věž, kde lidé nad osmnáct let zaplatí vstupné třicet korun. Od osmi do šestnácti pak bude možné projít také Květnou zahradou a to za sníženou sváteční cenu padesát korun. Na Štědrý den a na první svátek vánoční bude Květná zahrada uzavřena.