„Jsme připraveni. Už jsme předělali jednu multikáru na zimní provoz,“ řekl ředitel technických služeb v Bystřici pod Hostýnem Norbert Jančo.

Jeho technické služby se ročně starají o zhruba 10 kilometrů chodníků a díky poloze města je největší pravděpodobnost prvního spadaného sněhu v rámci okresu Kroměříž právě zde. Každopádně i Holešov a Kroměříž nejsou pozadu.

„Vždy od prvního listopadu jsme připraveni. V dnešní době, kdy je počasí zrádné může sníh přijít ze dne na den,“ řekl Libor Liška z technických služeb v Holešově, které obhospodařují více než 80 kilometrů chodníků za rok.

Svou vytížeností však nemohou obě města konkurovat okresnímu Kroměříži. O 120 kilometrů chodníků se bude i letos starat stejné vybavení jako tomu bylo loni. Zde se také za rok 2017 vyšplhaly náklady na zimní údržbu nejvýše.

„Za úpravu chodníků, ale i dalších 80 kilometrů komunikací, zaplatilo město více než 8 milionů korun,“ vyčíslila náklady Pavla Cielecká z odboru služeb v Kroměříži.
Zatímco Kroměříž používá na posyp i sůl, Holešov se snaží tomuto typu posypu vyhýbat.

„V loňském roce jsme se k soli uchýlili pouze jedenkrát. Bylo to v období, které bylo i pro naši techniku neúnosné. Jinak používáme drť,“ sdělil Liška, podle kterého nejsou jako vhodný materiál ani kamínky.

„Zafouká vítr a kamínky jsou hned pryč,“ zdůvodnil Liška svůj názor. 

Dětský svět u výstaviště Floria v Kroměříži
Dětský svět: návštěvnost rok od roku stoupá