Tříčlenné představenstvo ji sice neodvolalo z její pozice místopředsedkyně představenstva, na tahu je však Rada Zlínského kraje, která zasedá hned v pondělí a pak 28. ledna. V kuloárech se nesou informace, že předmětem jednání na některém z těchto zasedání má být mimo jiné řešení personální otázky složení představenstva Kroměřížské nemocnice, a. s., jejímž jediným akcionářem je právě Zlínský kraj.

„Nemohu tyto zvěsti ani potvrdit, ani vyvrátit. Takové informace bohužel nemám,“ nechala se slyšet mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

„V tomto směru podporuji paní ředitelku. Je to člověk na svém místě,“ uvedl Pavel Motyčka, který je nejen kroměřížským, ale také krajským zastupitelem. Motyčka je zároveň, stejně jako hejt-man Jiří Čunek, členem KDU-ČSL.

V tomto případě se však s nejvyšším představitelem kraje názorově rozcházejí. „Snažil jsem se učinit nějaké kroky k podpoře paní doktorky Mergenthalové,“ sdělil lidovecký zastupitel neurčitě.

O jaké konkrétní kroky se jednalo, však nechtěl Pavel Motyčka komentovat. „Nejsem ale členem rady, jsem jen zastupitel a to je v tomto případě důležitý rozdíl,“ osvětlil své pravomoci Motyčka.

Zatímco představenstvo mohlo Lenku Mergenthalovou tuto středu pouze odvolat z pozice místopředsedkyně představenstva, která jedná za nemocnici navenek, Rada Zlínského kraje ji může vyměnit úplně. „Může to přijít ze dne na den,“ řekla Mergenthalová, která může o pozici přijít z minuty na minutu. Jako místopředsedkyně představenstva nemá žádný pracovněprávní vztah, který by pamatoval například na výpovědní lhůtu.

Lenka Mergenthalová
Šéfka nemocnice Mergenthalová zatím zůstává