Účast v něm byla jednoduchá: kdo se chtěl zapojit, musel přinést jeden pár voňavé masové dobroty. Do poroty pak mimo jiné usedli sami soutěžící, jejichž úkolem bylo ochutnávat a známkovat na kolečka nakrájené klobásky.

„Měli jsme přihlášených celkem třináct vzorků, což je o dva více než v loni,“ pochvaloval si za pořadatele Bohuslav Dřímal.

Převážná část klobásek byla domácí výroby, na ně také byli zhotovitelé náležitě hrdí.

„Domácí jsou domácí, víte, co v nich je. Jak si je vyrobíte, co do nich dáte, tak vám také chutnají,“ řekl jeden ze soutěžících Jiří Kozák z Morkovic.

Klobásky si prý vyrábí sám už zhruba tři roky. Do soutěže je přihlašuje každým rokem, zatím ale první místo nevyhrál. „Letos se mi obzvlášť podařily, jsou lepší než vloni, takže se možná přiblížím i k první příčce,“ přál si během koštu Kozák.

S klobáskou vlastní výroby přišla své štěstí zkusit do Medlova také Anna Čevelová z Lebedova. „Byla jsem zvědavá, jaké to tady bude,“ přiznala. Doma má prý nově udělanou udírnu, klobásky se v ní povedly, proto je přihlásila na medlovský košt.

„Měla jsem suroviny potřebné k jejich výrobě, tak jsem si řekla, proč to nezkusit. Zda vyhraji netuším, nechám se překvapit. Ale byla bych ráda,“ řekla s úsměvem Čevelová. Jako nejlepší nakonec porota ohodnotila dvojici klobás, jednu do soutěže přihlásila Petra Derková, druhou Zdeněk Gröpl.

Z Koštu klobás se v Medlově podle pořadatelů stává tradice, ve které chtějí pokračovat i do budoucna.

„Pořádáme jej víceméně proto, aby se místní i lidé z okolí mohli sejít, pobavit se a diskutovat,“ doplnil za pořadatele Dřímal.