„Dá se říct, že jsme si na to už zvykli," míní ředitelka kroměřížského gymnázia Jana Polachová.Časová náročnost ale podle ní přináší organizační změny v běžné výuce a je docela problematické zajistit během zkoušek plynulý chod školy.

„Na druhou stranu například někteří učitelé anglického jazyka si pochvalují způsob hodnocení ," dodala ředitelka.

Povinně se maturuje z českého jazyka a buďto matematiky, nebo cizího jazyka: nejen na hotelové škole volili studenti nejčastěji angličtinu a němčinu.

„Jeden si ale vybral i španělštinu. Velká skupina letos volila i matematiku s tím, že bude lehčí než jazyk, bohužel na to doplatili. Výsledky byly dost špatné, ve společné části neuspělo dvanáct žáků," potvrdil Deníku ředitel Střední školy hotelové a služeb Petr Hajný.

Zkouška z matematiky byla letos problematická i pro žáky obchodní akademie.

„U písemných testů několik žáků neuspělo. Problémy s počty mají ale studenti dlouhodobě," okomentoval ředitel kroměřížské obchodní akademie Mojmír Šemnický.

Na jeho škole letos maturuje šestapadesát studentů, jednoho vedení ke zkoušce nepustilo. „Tento týden probíhala profilová část z ekonomiky a účetnictví," dodal ředitel.

Jednou ze studentek obchodní akademie, která už má všechny zkoušky za sebou, je například Denisa Kuželová.

„Byla jsem hrozně nervózní, ale dopadlo to dobře a je to super. Největší strach jsem měla z ekonomiky ale nakonec bylo nejhorší účetnictví. Učitelé mi hodně pomáhali, byli opravdu zlatí," radovala se úspěšná maturantka.

Ulevilo se i Petře Novotné, která úspěšně složila zkoušku ve středu. „Byly to nervy, protože jsem se skoro vůbec neučila, ale měla jsem opravdu velké štěstí. Vytáhla jsem si dobré otázky," oddechla si studentka.

Maturantům holešovského gymnázia už měli ve středu večer dokonce i maturitní vysvědčení.

„Můžu říct, že co se týká státní části, dosáhli jsme opravdu výborných výsledků, z té odmaturovali všichni," pochvaloval si tamní ředitel Zdeněk Janalík.

Celkem měli na gymnáziu osmdesát maturantů, několik jich ale ke zkoušce nepřipustili.

„Někteří nebyli klasifikováni například ze zdravotních důvodů, měli velkou absenci a nemohli učivo zvládnout. Ty maturita čeká na podzim," řekl Deníku ředitel.

Na rozdíl od jiných škol prý holešovským gymnazistům nedělá žádný velký problém matematika. „Velké množství žáků si ji u nás volí už dlouhodobě, spousta z nich se dokonce zúčastňuje pilotního projektu Matematika plus," dodal Zdeněk Janalík.

Co se týče cizích jazyků, kromě běžné angličtiny a němčiny si čtyři holešovští studenti ke zkoušce zvolili i francouzštinu.

„Už začínáme učit i například ruštinu," poznamenal ředitel.

Z volitelných předmětů prý není na gymnáziu žádný, který by si studenti vybírali nejčastěji. „Z gymnázií se nechodí jen na humanitní obory, ale i na přírodovědné, medicínu a techniku, takže předměty jsou u nás rozprostřeny velmi rovnoměrně," uzavřel ředitel holešovského gymnázia.