Záměr rozšířit spektrum vyšetřovacích metod v Kroměříži se chystá už řadu let, nyní bude Zlínský kraj jako investor znovu vypisovat výběrové řízení na dodavatele stavby.

„Vedení kraje se rozhodlo, že projekt stavby nové budovy pro magnetickou rezonanci znovu přezkoumá, protože vysoutěžená částka byla vyšší, než se předpokládalo, a současně znovu došlo k analýze vlastní technologie a zapojení z pohledu fungování všech krajských nemocnic,“ řekl předseda představenstva Kroměřížské nemocnice Radomír Maráček.

Došlo podle něj tedy k úpravám v projektové dokumentaci a ministerstvo zdravotnictví už schválilo prodloužení platnosti zakoupení magnetické rezonance.

„Určitě tedy v Kroměříži bude, realizace projektu se jen opozdí. Očekávám, že novou přístavbu s ambulancemi a magnetickou rezonancí otevřeme koncem příštího roku,“ dodal.

Nová budova, přesněji tedy přístavba stávající budovy A, má mít dvě etapy výstavby.

„První se týká právě magnetické rezonance, která bude v přízemí budovy, a také ambulantního provozu ortoptiky v prvním patře. Pokud se v budoucnosti uskuteční i druhá etapa, vzniknou tam ambulance nízkoprahového centrálního příjmu a nový vstup do nemocnice,“ upřesnila ředitelka nemocnice Lenka Merghentalová.

Přístavba má přijít kraj na zhruba 50 až 60 milionů korun, samotná magnetická rezonance, která je v gesci nemocnice, na dalších asi třicet milionů: pomoci má ale žádost o dotaci.

V nemocnicích Zlínského kraje jsou v současné době tři magnetické rezonance: dvě v Krajské nemocnici T. Bati a jedna v Uherskohradišťské nemocnici.

„Za rok 2016 na nich bylo vyšetřeno 10 302 pacientů,“ dodala mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská. (hed)