Jedním z míst, která se rozhodla využít dotace a pořídit kompostéry, jsou například Skaštice. Právě dnes tam budou otevírat obálky a vybírat vhodného dodavatele, do konce roku si pak lidé mohou vyzvednout nádobu, kam budou bioodpad odkládat.

„Požádali jsme si o dotaci na kompostéry a štěpkovač. Zdarma je pak budeme půjčovat lidem a mohou tam pak kromě listí a odpadu ze zahrádek dávat i drobný odpad z kuchyně," vysvětlil skaštický starosta Richard Novák.

Úklid spadeného listí na veřejném prostranství v obci řeší brigádník, který ho průběžně zametá, kouř ze spáleného listí tak prý letos tamní obyvatele netrápí.

„Nemuseli jsme řešit žádné stížnosti. Občas se sice stane, že někdo něco zapálí, ale není to tak hrozné. A obec má výhodu v tom, že tady nestojí žádná alej nebo velké stromy, takže podzimní práce pro nás nejsou tak náročné," dodal.

Kompostéry si v rámci dotace už pořídila i nejedna domácnost v Hulíně. Tamní radnici se podařilo získat asi pět set kusů kompostovacích nádob, které dnes slouží lidem na zahradách. Problém pálení listí proto ani tam nemusejí.

„Kompostéry měly velký úspěch. Všechny se rozdaly a poptávka po nich byla i pak . I proto bych řekl, že u nás problém s pálením bioodpadu řešit nemusíme," přitakává hulínský místostarosta Petr Polák.

Ve městě se pak o pořádek starají tamní technické služby, stejně je tomu například také v Kroměříži.

Tam mají na starost úklid chodníků a silnic, přičemž objem odpadu na podzim každoročně stoupá: stroje denně vyvezou zhruba třicet kubíků včetně listí.

Do ulic vyjíždějí zpravidla dva velké zametáky a jeden stroj na chodníky.

„Velké mají čtyřkubíkovou sběrnou nádobu, vysypávat ji jezdí čtyřikrát až pětkrát za den. Při běžném úklidu je to asi dvakrát či třikrát," vysvětlil Marian Vítek z Kroměřížských technických služeb (KTS). Odpad pak jejich pracovníciu svážejí na meziskládku do areálu a následně na skládku do Nětčic.

Využít by se sice dala na kompost, ale podle Mariana Vítka je v městském listí namíchána i spousta další nečistot. „Listí nijak nezpracováváme, je v něm totiž zamíchaná uliční smetka, ruzný prach a drobné částice," dodal.

O úklid se pak stroje starají i v místních částech Kroměříže, ani tam nemusí potíže s pálením bioodpadu příliš řešit.