Přenos na člověka je podle odborníků velice jednoduchý. „Vajíčka opouštějí zažívací trakt hlavního hostitele a ulpívají kdekoliv ve vnějším prostředí. Člověk se nejčastěji nakazí infikovanou zeleninou, lesními plody a houbami,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben.
Podle něj se ovšem nejedná o žádnou mimořádnou novinku. „Tasemnice byla objevena asi před čtyřiceti lety. Hlavním nositelem nemoci jsou lišky, přičemž ještě před dvaceti lety byl u nich výskyt parazitu ojedinělý. Teď je ale tato zvěř hodně přemnožená,“ upozornil Duben.
Pokud člověk pozře infikovanou houbu nebo jinou lesní plodinu, nemoc jako první zasáhne játra. „Choroba se může projevovat ve formě žloutenky, kdy nemocný zežloutne a je malátný. A protože se tasemnice drží ve střevech, může mít dotyčný také problémy s trávením, hubne a ubývá na váze,“ varuje zdounecká lékařka Iva Petrová.
Ačkoliv nakažlivé tasemnice přenášejí nejčastěji lišky, regionální myslivci se s touto problematikou doposud nesetkali. „Pravdou je, že tato zvěř je přemnožená, ale já jsem na tasemnici u nich nikdy nenarazil. Lišky jsou proti nim očkované, stejně tak i naši lovečtí psi,“ potvrdil ve středu pro Deník místopředseda kroměřížského okresního mysliveckého svazu Jindřich Kořínek.
Někteří oslovení houbaři z Kroměřížska o nemoci také vědí, strach zatím ale nemají. Tasemnice lze totiž zničit dodržováním hygienických návyků, jako je důkladné opláchnutí lesních plodů. Houby je pak potřeba tepelně upravit, čímž se paraziti zničí.
„Slyšel jsem o tom, ale nebojím se. To by člověk nesměl sbírat nic,“ zhodnotil například Jan Churý z Roštína. A stejný názor zastává i Jiří Rosecký z Chropyně.
„Když jdu do lesa, tak mám strach spíše z klíšťat, kterých je hodně. Každopádně se ale nebojím toho, že když sním třeba malinu, tak se něčím nakazím,“ svěřil se Rosecký.
Od návštěvy lesa parazitární nemoc prý neodradí ani Bohuslava Dřímala z Medlova. „Když člověk houby pořádně opláchne a tepelně upraví, tak se snad nenakazí. Důležité je navíc sbírat kvalitní houby. Lze je poznat už na první pohled, jsou totiž krásné,“ uzavřel houbař.