Vzorků se sešlo čtyři sta osmdesát dva a jejich hodnocení mělo na starost šedesát degustátorů v šestnácti komisích 5. března. V sobotu mohla všechny druhy pálenek okoštovat veřejnost.

„Ceny byly stanoveny podle toho, kolik bodů v hodnocení degustátorů ta či ona slivovice dostala. Nejdražší byl tedy vítězný vzorek,“ přiblížil za pořadatele Josef Sedlák.

Letošní ročník byl podle něj většího rozsahu, než ten minulý, na kterém se sešlo přes tři sta vzorků. O žádný další podstatný růst ale pořadatelé nestojí.

„Nechceme žádné megalomanské akce, jen tak do pěti set vzorků. Hlavním cílem je, aby lidé přišli, okoštovali a pobavili se,“ vysvětlil Sedlák.

Naplánovat podobný košt podle něj není procházka růžovým sadem, vynaložené úsilí ale nepřišlo na zmar. Návštěvníků přišlo kolem tří set a kromě koštování se mohli potěšit i kulturním programem.

„Pozvali jsme cimbálovou kapelu, promítali jsme film z loňského ročníku a vystavovali i nejlepší fotografie a diplomy,“ upřesnil pořadatel.

Šampiónkou koštu se stala třiatřicetiletá Radmila Novotná z Blišic, odměněna byla dárkovým košem a diplomem. „Ceny ani samotné vítězství nejsou to hlavní, ale titul šampiónka koštu mě samozřejmě potěšil,“ radovala se skromně vítězka.

Podle většiny návštěvníků koštu se na prvním místě umístila zaslouženě. „Slivovici celkem rozumím a musím říct, že zvítězila právem. I když je to věc názoru, každý má jiné chuťové buňky. Posouzení je tím pádem těžké, ale každá pálenka by měla být hlavně co nejčistší, přírodní,“ zhodnotil například devětašedesátiletý Karel Němec z Koryčan.

Za svůj život prý navštívil už nespočet podobných koštů, ten domácí se mu ale zamlouval ze všech nejvíce. „Ujalo se to, což je pěkné. Velké košty už bývají nepřehledné, tohle je tak akorát. Pořadatelé to zvládli moc dobře,“ pochvaloval si Němec.

Akci si ale nenechala ujít ani řada rodáků, kteří nyní žijí už pěkných pár kilometrů daleko. „Bydlím v Brně, tohle jsem si ale nemohl nechat ujít. Loni jsem nebyl a každý mi pak popisoval, o co jsem přišel. Moc pěkná akce, a také pěkně zorganizovaná,“ myslí si další z návštěvníků, šestapadesátiletý Petr Burian.

Akci ozvláštnila také tombola, k občerstvení posloužil stánek se sýrem, tlačenkou i klobásami.