„Zástupci investorů lidem sdělí informace o plánovaných opravách a budou odpovídat i na dotazy veřejnosti,“ vysvětlil kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Oprava frekventované pěší zóny v centru města začne na jaře příštího roku: omezí pohyb chodců a zkomplikuje život také tamním obchodníkům. Práce jsou rozdělené na etapy, v té první, která je plánovaná na příští rok, půjde o úsek od obchodního domu Baťa až po křižovatku s ulicemi Dobrovského a Farní, zbylá část je pak plánována na rok 2019.

„V březnu příštího roku zahájí opravu společnost Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK), po ní nastoupí plynárenská skupina innogy a nakonec město opraví povrch ulice,“ vyjměnoval starosta Jaroslav Němec.

Podle Jaroslava Pajgra z odboru rozvoje města bude po dohodě s památkáři zachován historický ráz ulice.

„Po obou stranách budou chodníky z pásových žulových desek, komunikace bude z žulových kostek,“ dodal Jaroslav Pajgr.

Město by první etapa prací měla podle odhadů stát šest milionů korun a druhá sedm milionů korun. S větší investicí počítá VaK, podle předsedy představenstva a ředitele společnostiLadislava Lejsala náklady v příštím roce dosáhnou 7,5 milionu korun a v roce 2019 se budou pohybovat kolem deseti milionů. Oprava ve Vodní ulici je ale podle něj nezbytná.

„V ulici je několik desítek let starý vodovod, poruchy na něm jsou poměrně časté. Některé přípojky jsou navíc olověné nebo pozinkované a neodpovídají dnešním hygienickým požadavkům. Kanalizace je stará v některých místech i 60 let a opravu také nezbytně vyžaduje,“ dodal Ladislav Lejsal s tím, že práce nebudou jednoduché, kanalizace je totiž místy i ve čtyřmetrové hloubce.

Po opravě vodovodní a kanalizační sítě nastoupí do Vodní ulice v květnu plynaři, kteří položí nové potrubí, závěrečnou etapu pak v létě obstarají stavbaři, kteří budou rekonstruovat povrch ulice. Po dobu oprav bude průchod do domů i obchodů zabezpečen můstky. Obslužnost i funkčnost bude zajištěna po většinu trvání stavebních prací. Ulice nebude po dobu prací uzavřena, průchod pro pěší zůstane zachován.

„Lidé ale musejí počítat s omezením, které bohužel bude opravu provázet. Všichni investoři se však budou snažit o to, aby omezení trvala co nejkratší možnou dobu. Prosíme tímto obyvatele i návštěvníky města o trpělivost,“ uzavřel kroměřížský starosta Jaroslav Němec.