Například v kroměřížském zlatnictví a hodinářství Olipa mají kolem šesti set hodin a hodinek.

„Při každé změně času je musíme všechny přetočit a to nám zabere zhruba týden. Některé hodinky jsou naštěstí satelitem řízené a s těmi žádná práce není," podotýká tamní pracovnice Vladimíra Dostálková.

Přetáčení času podle ní znamená zároveň kontrolu všech hodinek.

„Díváme se, jestli jdou správně, zda se neopožďují, popřípadě se vyměňují baterie. Hodinkám to jen prospěje, je to takové ošetření, to my s tím máme hodně práce a byli by jsme samozřejmě raději, kdyby čas zůstal stále stejný," dodala.

Letní čas u nás nepřetržitě platí od roku 1979. Ani lidé, kteří pamatují předchozí časy, ale změnu už ani nevnímají.

„Už si ani nepamatuji, kdy se čas začal pravidelně měnit. Člověk si na to tak zvykne, že to ani nevnímá a je mu to jedno," říká třeba šestašedesátiletá Anna Petrová z Kroměříže.

Tradiční dilema mívají také lidé, kteří mají v danou noc noční směnu. Ze soboty na neděli se to týká například Zdeně Mariánkové z Hradiska, která se živí jako sociální pracovnice.

„Nějak neřeším, jestli tam budu o hodinu víc nebo míň. Jediné, co mi dělá problém, že si obvykle neuvědomím, kdy ta změna má nastat. Na telefonu se mi ale čas změní sám, tak je mi to v podstatě jedno," říká Zdena Mariánková.

Se změnou času nemají problém ani na čerpacích stanicích, které fungují nonstop. Směnu si tam pracovnice předají stejně jako v jiný den.

„Změnu nějak neřešíme. Obsluha, která má ten den směnu, končí o hodinu dřív a další začíná tak jako kdykoliv jindy. Platově zaměstnanci nepřijdou zkrátka, nejsou totiž placeni od hodiny," vysvětlil třeba vedoucí čerpací stanice OMV v Kroměříži Rudolf Pola.

Lékaři soudí, že většina lidí si na změnu času dokáže obvykle zvyknout dobře.

„Je to ale velmi různé, každý člověk to vnímá jinak. Nějaké zásadní změny nebo zdravotní problémy ale u pacientů neregistruji. Já osobně bych ovšem souhlasila s tím, aby se čas neměnil. Je to podle mě zbytečné," uzavřela například Deníkem oslovená psycholožka z Kroměříže. 

NIKOL DIVIAKOVÁ