Ve Vsetínské nemocnici hospitalizovali během léta několik osob se zdravotními komplikacemi po konzumaci hub. Jednalo se ale pouze o takzvanou nepravou otravu, tedy zažívací potíže způsobené nedostatečnou tepelnou úpravou.

Stejně tak Interní oddělení v Krajské nemocnici T. Bati ošetřili lékaři manželský pár – manželé byli dehydratovaní kvůli zvracení ze špatně upravených hub. Takové případy si obecně vyžádají maximálně jednodenní hospitalizaci.

I KVŮLI NEVOLNOSTI JE ROZUMNÉ VOLAT LÉKAŘE

S nepravými otravami z hub se lékaři setkávají každoročně – je to buď špatnou úpravou hub, špatnou úschovou nebo pozřením nejedlých hub.

„Taková otrava se projeví zažívacími potížemi, nevolností, zvracením, bolestmi břicha a průjmem. Silné opakované zvracení může snadno vyvolat dehydrataci organismu především u malých dětí,“ uvedl primář Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati Jiří Latta a dodal, že v případě vzniku potíží v souvislosti s požitím hub je první pomocí podání živočišného uhlí a vyhledání lékařské pomoci.

„Vždy je nutné sebou vzít zbytky hub, nebo vzorky jídla z hub, zvratky. To je nezbytné k přesnému a odbornému určení druhu hub.“ Sám primář Latta sbírá houby pravidelně a říká, že nejjednodušší je při sběru hub dodržet několik zásad.

„Vždy sbírat jen houby, které bezpečně známe. Nesbírat velmi mladé houby, které často nelze bezpečně určit. Nesbírat příliš staré houby, kde mohou být přítomné hnilobné procesy. Houby, u nichž váháme, nikdy nebrat!“ (ex)