Společně se svou manželkou totiž třetím rokem provozuje v Kroměříži Plzeňskou pivnici. Pro sedmatřicetiletého výčepního byla účast v plzeňské soutěži premiérou. Probojovat se do celostátního kola přitom nebylo nic snadného.

„Všechno začalo registrací. Ti, co jí zdárně absolvovali, byli rozděleni do regionálních kol. Já jsem jej absolvoval v Brně,“ líčil v úterý pro Deník Najman.

Úspěšně musel zvládnout testy a prokázat také odborné vědomosti.

„Týkaly se například historie piva, jeho ošetření, servírování či čepování. Předvedli jsme, co umíme s pivem, jak načepovat na hladinku, do třetinky či zda zvládáme odborně nalít pivo z láhve,“ popsal kroměřížský výčepní.

Regionální kolo rovněž zdárně zvládl a společně s dalšími čtyřmi kolegy mohl zamířit minulý týden na celorepublikové kolo. Tam už sice nezvítězil, ani se neumístil do třetího místa, účast v soutěži však pro něj znamená velký úspěch.

„Celá soutěž byla perfektní, na trému ani nebyl čas. Člověk se seznámil s novými lidmi, navázal nové kontakty,“ pochvaluje si Najman.

A které pivo má vlastně nejraději? Samozřejmě prý to plzeňské.

„Není to však kvůli tomu, že bych chtěl dělat reklamu svému podniku. Než jsme jej převzali po bývalém majiteli, chodil jsem sem na pivo,“ říká s úsměvem výčepní.

Ochutnal už pochopitelně i piva jiných značek, dokonce i takzvanou trikoloru. Ta mu zachutnala natolik, že ji ve svém podniku rovněž začal čepovat.

„V první třetině je černé pivo, následuje třetinka dvanáctky. Nahoře nechybí bílá pěna,“ uzavírá vyprávění úspěšný výčepní.