Projekt zajistí plný bezbariérový přístup do odborných učeben a laboratoří, které nejsou vždy komfortní pro osoby se sníženou schopností pohybu nebo orientace.

Důležitou součástí rekonstrukce je zajištění bezbariérového přístupu do Základní školy Oskol.

„Na dvě schodiště přibudou pojízdné plošiny. Vchody k těmto schodištím opatříme rampou. Vozíčkáři se tak budou moci dostat do všech tříd,“ popsala úpravu školních prostor ředitelka Hana Ginterová.

Kroměřížská nemocnice. Ilustrační foto.
Dělníci opět vtrhli do Kroměřížské nemocnice

Laboratoř, skleník nebo serverovna

Opravy na dalších školách se přímo týkají odborných učeben, konkrétně třídy informatiky s rozšířeným zaměřením i na výuku cizích jazyků a přírodovědných témat, přírodovědné učebny se skleníkem a chemické laboratoře, kterou dělníci zrekonstruují na Základní škole Zachar.

„Laboratoř se už několik let nepoužívá, protože byla velmi zastaralá. Teď ale bude kompletně vybavená, stejně jako učebna a kabinet chemie. Opravíme také počítačovou učebnu, která momentálně nesplňuje požadavky pro počítačovou konektivitu škol. Vznikne proto celá nová serverovna,“ vyjmenovala opravy zacharské školy ředitelka Petra Fečková.

Oprava právě těchto odborných učeben má přispět k lepšímu vzdělávání dětí v oblastech, které pro jejich uplatnění na pracovním trhu mohou být klíčové. Patří mezi ně znalost cizích jazyků, práce s digitálními technologiemi, přírodní, technické a řemeslné obory.

Ilustrační foto
Motoristé nebudou moci do Smetanových sadů, vzkazuje vedení Holešova

Rekonstrukce zaplatí evropské dotace

Všechny opravy, které do projektu spadají, budou město Kroměříž stát zhruba 17,5 milionu korun. Město na projekt získalo téměř patnáctimilionovou dotaci z Evropské unie, 870 tisíc dostalo z rozpočtu České republiky. Samo na opravy přispělo částkou 1,7 milionu korun.

Kroměřížské školy ale čekají další opravy, které do projektu Škola pro všechny nespadají. „Plánujeme výměnu vzduchotechniku v kuchyni a v jídelně,“ upřesnila ředitelka ZŠ Oskol Hana Ginterová projekt za dva miliony korun.

Na Základní škole Slovan dělníci zmodernizují tři sekce sociálních zařízení, kam nainstalují nové rozvody vody, kanalizace, elektrotechniky a vzduchotechniky. Modernizace bude stát 4,5 milionu korun.

„Plánujeme klasické opravy jako je vymalování tříd. Dále zrenovujeme učebnu angličtinu. Postupně po etapách také opravujeme rozvodu elektřiny a montujeme nová světla,“ vyjmenovala ředitelka ZŠ Zachar Petra Fečková.

Město plánuje další menší opravy na základních školách za více než šest milionů korun, na mateřských školách za více než tři miliony korun.

„Jsou to například opravy střechy, elektroinstalace, rozvodů vody, malování, výměna podlahovin, opravy okapů, kopírek, světel nebo chodníků. Chystáme také čistění vzduchotechniky a sanaci vlhkého zdiva,“ dodal vedoucí radničního odboru školství, mládeže a sportu Jiří Pánek.