V Kroměříži totiž v noci z pátku na sobotu musela tamní nemocnice hospitalizovat šestašedesátiletou ženu s těžkou otravou. Její stav je podle odborníků naštěstí už stabilní, jde o prvního pacienta s otravou v regionu.

Podle mluvčí kroměřížské nemocnice Veroniky Klímové je pacientka při vědomí a lékaři ji léčí lékem fomepizol dovezeným z Norska.

Mluvčí krajské policie Jana Macalíková pak informovala, že otrávená zatím nebyla schopna vypovídat, údajně ale vypila jednu sklenici rumu ve Zlíně.

Do tamní krajské Baťovy nemocnice pak pro změnu v sobotu záchranáři přivezli jinou, osmapadesátiletou ženu. „Byla přijata s podezřením na otravu metanolem, což následné vyšetření potvrdilo," dodala Macalíková.

Lékařům se žena svěřila, že pila vodku. „Pacientka leží na jednotce intenzivní péče. Lékaři jí nasadili lék Fomepizol," přiblížila mluvčí krajské nemocnice Karla Havlíková.

Dodala, že v sobotu lékaři domů propustili pětatřicetiletou ženu ze Zlína.

„Je v pořádku a bez následků," doplnila mluvčí nemocnice. Nadále tak v péči lékařů zůstává sedm lidí, šest mužů a jedna žena.

Ve Zlínském kraji se během dvou týdnu přiotrávilo pančovanou kořalkou celkem osmnáct lidí. Třináct z nich skončilo v péči lékařů zlínské krajské nemocnice, jeden muž byl pak hospitalizován také ve Vsetíně.

Čtyři lidé ze Zlínska už zákeřnému zabijáku podlehli: dvě ženy přímo ze Zlína, jedna z Fryštáku a muž z Napajedel.

Zlínská policie už v souvislosti s tímto případem zatkla několik lidí a jsou na stopě
i hlavním dodavatelům nebezpečného metanolu. Dost možná, že už dokonce vědí, odkud tato smrtící lihovina pocházela.

Minulý čtvrtek totiž zlínská kriminálka vyrazila na razii do Opavy, kde si vzala na paškál jeden ze skladů v bývalé čokoládovně Fidor. Policie potvrdila, že uvnitř našla šest tisíc litrů neznámé tekutiny.

Ostatní okolnosti případu již ale kriminalisté tají. Od pátku je navíc na celou kauzu metanol vyhlášeno informační embargo.

Autor: zpravodajové Deníku, ČTK