Rekonstrukce kuchyně začala v listopadu loňského roku a tato etapa rekonstrukce spočívala ve statickém zajištění stavebních konstrukcí budovy, stavebních úpravách vnitřního provozu bývalé kuchyně včetně skladů, sociálního zařízení a šaten pro personál kuchyně.

„Ve vnitřních prostorách kuchyně byly provedeny nové úpravy povrchů stěn, podlah a stropů a byla vybudována nová expediční rampa se zastřešením," popsal ředitel nemocnice Roman Dostalík.

V rámci oprav byly zhotoveny také nové rozvody vody, kanalizace, vytápění, elektroinstalace a vzduchotechniky.

Kuchařkám přinášejí nové prostory usnadnění práce. „Pracuje se nám tady velmi dobře, nyní se seznamujeme hlavně s novými technologiemi," řekla Deníku vedoucí kuchařka Soňa Řezáčová.

Moderní technika kuchařkám v dnešní době ulehčuje nejen práci, ale díky jejich technické vyspělosti mohou vařit s mnohem menšími ztrátami. „To se týká třeba úpravy masa. Navíc jsou připravovaná jídla zdravější, jelikož můžeme používat jen minimální množství tuků," upřesnila Soňa Řezáčová.

Samotné modernizaci předcházely sanační práce na můstku u budovy, který je jedinou zásobovací cestou pro prádelnu. Jeho pozdější oprava by si totiž vyžádala složitý způsob zásobování.

Do stavební části úprav investoval takřka pětačtyřicet milionů korun kraj, technologickou etapu úprav pak financovala Kroměřížská nemocnice necelými patnácti miliony korun.

Kapacita provozu počítá s přípravou asi tři set padesáti obědů pro pacienty a dvou set padesáti pro zaměstnance. Snídaně a večeře budou podávány formou studené kuchyně, V následujících týdnech bude provoz navíc doplněn tunelovou myčkou tabletovacího systému tak, aby nemocnice mohla zahájit podávání stravy formou tabletovacího systému, který je jeden z nejhygienič­tějších.

„V nově zprovozněné kuchyni navíc vznikne deset nových pracovních míst," dodala mluvčí nemocnice Veronika Klímová