Podle šéfa okresní Agrární komory Milana Hebnara je co oslavovat, přestože s výnosy obilovin letos zemědělci příliš spokojení nejsou. Součástí programu, který je poprvé rozložen do dvou dnů, jsou například folklorní vystoupení a poprvé i Slavnosti chleba.

„Počasí nám naštěstí přálo, což se projevilo i na návštěvnosti. Počet krojovaných je určitě největší v dosavadní historii. Velké je i zastoupení zahraničních souborů," uvedl Hebnar.

Podle něj byla letos úroda obilovin a zejména pšenice oproti loňskému roku poloviční. „Dosáhli jsme v průměru výnosů čtyři tuny z hektaru. Přesto je co oslavovat, dožínky jsou oslavy sklizně, ať je jakákoliv," řekl. Ne náhodou se podle něj dožínky slaví v Kroměříži. Právě v tomto regionu zemědělci v rámci Zlínského kraje mívají největší produkci.

Krajské dožínky se letos konají pošesté. Nabízejí unikátní výstavu hanáckých krojů, prezentaci regionálních potravinářských výrobků i jarmark lidových řemesel. Lidé mohou zdarma zavítat na nové výstaviště Floria.

Novinkou letošních dožínek jsou Slavnosti chleba na zámku, které představují pekařské dovednosti předků i současné umění pekařů. Jak své umění zvládají pekaři dnes, mohou lidé posoudit při ochutnávce. Na slavnosti přijely kromě domácích také zahraniční folklorní soubory z Maďarska, Slovenska, Slovinska či Mongolska.

Dožínky se pod různými názvy konávaly vždy na přelomu srpna a září. Šlo o oslavu sklizně obilí, která zajišťovala obživu na další období. Podle tradice se z posledního obilí připravil dožínkový věnec, který se hospodáři předával se zprávou o ukončení žní. Teprve poté následovaly bujaré oslavy odehrávající se většinou na statku hospodáře, jehož povinností bylo radovánky zaplatit.

Špatnou úrodu v kraji letos zřejmě zavinily mrazy a poté sucho. Nejvíce pěstovanou plodinou v regionu je pšenice ozimá, u níž poklesly výnosy o 45 procent. Řepky se v kraji sklidilo průměrně 2,58 tuny na hektar, což je o 25 procent méně než loni. Mírně také ubylo osetých ploch, u obilovin to bylo letos 47.373 hektarů, což je meziročně o necelá tři procenta méně. Řepka se letos pěstovala na 15.378 hektarech, zhruba na stejné rozloze jako loni.