Akci pořádá nezisková organizace Cesta za snem, která pomáhá lidem po úrazu, dostat se z pocitu méněcennosti a žít dál plnohodnotně svůj život. „Letošní rok se tento maraton jel po barokních památkách, v Kroměříži tak cyklisté mohli vidět třeba místní zámek postavený právě ve slohu raného baroka,“ poznamenala Michaela Mikulenková, která účastníky v kroměřížském průjezdním bodě přivítala.

Loňská držitelka ocenění Žena regionu sama pořádá podobné projekty na pomoc handicapovaným a cyklisty pozdravila společně s kolegyní Gabrielou Rygrovou.

Aktéři maratonu pak pokračovali do Štramberka a dalších měst, celkem by měli projet 26 průjezdních bodů a skončit na pražské Kampě.

„Upřímně obdivujeme všechny týmy, které maraton jedou a i přes horké počasí a únavu neztrácejí elán. V Kroměříži je nemile překvapilo jen to, že se navzdory původním informacím neměli možnost osprchovat,“ dodala Michaela Mikulenková. Sportovci si vytkli za cíl ujet celkem 2222 kilometrů za 111 hodin. Kroměříží měli projíždět ve čtvrtek mezi 4.30 do 23.59 hodin, avšak první tým nazvaný Praha na kole dětem dorazil už tři minuty před třetí. Maraton pak v Kroměříži uzavřel tým Business Lease – Sport pomáhá. (hed)