„Nadměrný výskyt holubů způsobuje velké problémy. Mechanicky drápky a zobáky, i chemicky prostřednictvím agresivního trusu poškozují budovy i památky. Navíc jsou přenašeči nejrůznějších nákaz a hostiteli parazitů. Proto se snažíme jejich počet obzvláště v centru Kroměříže snížit,“ vysvětlil starosta Jaroslav Němec.

Firma provede odchyt zdivočelých holubů a sběr jejich vajíček i vylíhnutých mláďat do 11. května.

"Veškeré práce uvedené ve smlouvě budou provedeny v souladu se zákonem o ochraně zvířat proti týrání, veterinárním zákonem a zákonem o ochraně přírody a krajiny. Za tímto účelem jsou nainstalována čtyři speciální odchytová zařízení, a to na Velkém, Masarykově a Milíčově náměstí a na Erbenově nábřeží," ujistil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Návrat žáků do základní školy v Kroměříži, 12. dubna 2021.
Děti v Kroměříži se vrátily do školy, testování zvládly. Takto to vypadalo

Firma zajistí rovněž všechna potřebná povolení včetně dohod s vlastníky objektů, kde budou odchytová zařízení nainstalována, odvoz, utracení a likvidaci zvířat i vajíček podle platných předpisů a následnou desinfekci odchytových míst i zařízení.

„Informace o průběhu prací a počty zlikvidovaných zvířat včetně vajíček obsahují písemné zprávy, které budeme průběžně v pravidelných intervalech dostávat,“ doplnil Lubomír Alexa z odboru služeb, který má zmíněnou problematiku na starost.Město za likvidaci holubů v tomto roce zaplatí podle mluvčího radnice celkem 70 tisíc korun.

Rozvolňování protiepidemiologických opatření
Nákupní šílenství? Spíš ne. Ale třeba před "Pepcem" se tvořily fronty