Na svém posledním letošním zasedání hlasovalo pro odkup všech 23 přítomných členů kroměřížského zastupitelstva.

Záměr projednávali už v listopadu, návrh, který tehdy kritizovala opoziční ODS, ale vedení města vzalo zpět. Podle občanských demokratů materiál nebyl připraven a chyběl v něm například znalecký posudek o ceně objektů či vyčíslení provozních nákladů.

„Dodali jsme tedy situační plánek, znalecký posudek, náklady na provoz i tabulku investic," popsal kroměřížský místostarosta Marek Šindler (ČSSD). Znalec cenu budov odhadl na 7,099 milionu Kč, což je o 99 tisíc víc, než činila prodejní nabídka vlastníka. Prodej se pak na zastupitelstvu obešel už bez další diskuse.

„Kdybychom to v takovém stavu dostali před měsícem, neměli bychom s tím problém," poznamenala například bývalá starostka města Daniela Hebnarová (ODS).

Rovina Group budovy koupila v roce 2013 za sedm milionů korun od občanského sdružení SK Hanácká Slavia Kroměříž. Jedna z budov je využívána komerčně, je v ní restaurace, vinárna, veterinární ordinace a pneuservis.

Druhá budova pak slouží jako šatny a sociální zařízení. Podle starosty města Jaroslava Němce (ANO) nájmy ročně vynášejí asi 430 tisíc a elektřina, plyn a voda ročně stojí necelých 750 tisíc korun.

Zastupitel za ANO a zároveň předseda sdružení SK Hanácká Slavia Kroměříž Martin Bsonek už v listopadu město vyzval, aby budovy koupilo.

Oddíl se dvanácti mládežnickými družstvy a zhruba 250 mladými fotbalisty podle něj není schopen provoz areálu utáhnout. Podle starosty město po koupi budov, kterou bude financovat z letošních vyšších příjmů, převezme od občanského sdružení ještě protilehlou tribunu a celý stadion bude mít pod kontrolou. V příštích letech pak radnice plánuje opravu střechy koupených budov, zateplení objektů a výměnu oken.

Náklady na tuto investici jsou odhadovány na 3,6 milionu korun.

Od 1. července příštího roku by se stadion měl zařadit pod příspěvkovou organizaci Sportovní zařízení města Kroměříže, která se už stará o zimní stadion, sportovní halu v Kotojedské ulici, plavecký bazén i o koupaliště Baj­da.

GLOSA LUKÁŠE PAŘENICI:

Koupě, kolem které panují pochyby

Koupit či nekoupit? Názory na postup města v případě části areálu kroměřížského fotbalového stadionu se různí. Jedni soudí, že kdyby budovy stály za koupi, soukromník by se jich asi nezbavoval. Druzí zase připomínají, že radnice tím pomůže klubu, který umožňuje smysluplně trávit volný čas desítkám dětí a mladých lidí. Jenže kolik takových klubů v regionu je? Budoou všem pomáhat jejich města a obce? Určité pochybnosti jsou v tomto případě nejspíš na místě…

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU, ČTK