„Jedná se o akci, která není omezená prostorem a není možné zajistit, že se jí zúčastní pouze omezený, v aktuálním čase povolený počet lidí. Vždyť jen krojovaných účastníků průvodu bývá každoročně kolem tisíce, návštěvníků a diváků pak do Kroměříže přijíždí dalších několik tisíc,“ uvedla důvod zrušení slavnosti, která každoročně připomíná ukončení žní, místostarostka města Daniela Hebnarová.

Farmářské a řemeslné trhy.
Kam o víkendu? Na farmářské a řemeslné trhy či třeba na HamBurgerfest

Letošní dožínky měly být již čtrnácté v pořadí a naplánované byly na víkend 21. – 23. srpna. Součástí programu bývají vystoupení folklórních souborů, jarmark, workshopy či nepostradatelný průvod krojovaných, který prochází celým městem.

„Dožínky Zlínského kraje jsou každoročně rovněž příležitostí k setkání se zástupci kroměřížských partnerských měst, k nimž patří Nitra, Ružomberok, Chateaudun, Ramnicu Valcea, Piekary Slaskie a Krems an der Donau. Ani tato milá setkání se letos v létě konat nebudou,“ doplnila Hebnarová.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byly oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007.

Včelín v Kurovickém lomu.
Kurovický lom nabídne pohled do středu včelího úlu