Případů, kdy se požár šířil od komína, řešili hasiči na Kroměřížsku během uplynulého roku celkem šest. K dalšímu a prozatím poslednímu pak došlo zhruba před týdnem v Koryčanech, kde se škoda vyšplhala na půl milionu korun.

„Zachránit se podařilo majetek v hodnotě tři sta třicet tisíc korun. Požár se rozšířil od vezděného trámu v komínu," upřesnil krajský mluvčí hasičů Libor Netopil.

Právě to je podle něj jen jedna z příčin, které během topné sezony mohou lidem způsobit vážné potíže. „Problémem může být také nevhodná konstrukce komínu a odvod spalin nebo nezajištěná dvířka, jiskry a zažehnutí sazí," připomněl Libor Netopil.

Komín musí mít podle hasičů nepoškozené zdivo, být dobře vyspárován a pokud možno omítnut. Mezery v komínovém plášti, netěsnosti ve spárách nebo praskliny jsou velmi častou příčinou požáru na půdách.

„V blízkosti komínu by neměly kvůli bezpečnosti být ani žádné hořlavé předměty, bezpečná vzdálenost je minimálně jeden metr," upozornil Libor Netopil.

V pohotovosti jsou také kominíci, podle kterých se dá neštěstí předejít jen řádnou kontrolou před začátkem a na konci topné sezony.

„Je třeba nezapomenout na pravidelnou údržbu. Ať už lidé topí pevnými palivy či plynem, měli by před zimou zavolat kominíka na kontrolu a čištění spalinové cesty, tedy komínu a kouřovodu," upozorňoval ještě před začátkem zimy prezident Společenstva kominíků České republiky Emil Morávek.

Během zimy kominíci ani letos nezaháleli, práci jim ale zkomplikovala třeba prosincová ledovka, kdy museli nasmlouvané kontroly komínů odvolat a přeložit na jiný termín.

„Práce na komínové lávce je vždy náročná, a to i za běžných povětrnostních podmínek. Když přišla ke konci loňského roku silná ledovka, museli jsme v některých případech rušit slíbené práce. Hlavně u komínových lávek starších typů s pochůznou plochou ze dřeva šlo skutečně o život," vzpomíná soudní znalec a viceprezident pro legislativu Společenstva kominíků Jaroslav Schön.

Přestože se podle něj zlepšilo povědomí veřejnosti o povinnostech v souvislosti se spalinovými cestami, ani současná topná sezóna se neobešla bez nehod založených na nedbalosti či nevědomosti majitelů.

„Tragédie jsou o to smutnější, že většině z nich jde zabránit. Prevence je prostá a finančně i časově vlastně nenáročná – prostě jednou za rok zavolejte kominíka na kontrolu spalinové cesty," upozornil Emil Morávek.

Pozor by si však lidé měli dát na rozdíl mezi pojmy kontrola a revize. Mnohdy je prý lidé zaměňují, při tom jde o úplně jinou službu.

„Revize se provádí v mimořádných situacích, například po komínovém požáru či při změně paliva. Lidé běžně mluví o revizi, asi protože jim to zní odborněji, ovšem v drtivé většině případů mají na mysli kontrolu," vysvětluje Emil Morávek.

Velkou hrozbou jsou pak podvodní kominíci. Kontroly komínů totiž podle Emila Morávka dnes nabízí řada pochybných firem, které lidem vnucují dlouhodobé smlouvy na kominické služby s automatickým prodloužením platnosti a poplatkem za předčasné ukončení.

„V rámci boje za očistu našeho řemesla už jsme narazili na leccos: falešná razítka či průkazy, nevyučené neumětely či naprosté podvodníky bez živnostenského listu. Tohle ale dává věci úplně nový rozměr. Falešní kominíci zkrátka začínají zejména na starších lidech vydělávat ve velkém," stěžuje si Jaroslav Schön. Každý by měl proto podle něj výběr kominíka pečlivě zvážit.