Tento signál vyslali lidem kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), když za loňský rok ve Zlínském kraji odhalili na dvě desítky závažnějších prohřešků.

Jednalo se především o potravinářské výrobky, které buď nesplňovaly požadované limity, nebo byly na obalu uváděny lživé informace.

„Vnímáme signály od veřejnosti i z dalších zdrojů, na jejichž základě se věnujeme jakosti potravin ještě pozorněji než dříve,“ řekl mluvčí SZPI Michal Spáčil. Podle něj by se některé výsledky kontrol daly označit za alarmující.

V síti kontrolorů uvázli také dva regionální výrobci. V Českých Budějovicích našli kontroloři masovou konzervu společnosti Hamé, na které se uváděl vyšší obsah vepřového masa, než ve skutečnosti obsahovala.

V uherskohradišťské provozovně Otmo-Sloko zase našli kečup od Hamé vyrobený z nedostatečného množství rajčat. Marketingová ředitelka Hamé byla ale včera na konferenci a na SMS nereagovala.

Dalším přistiženým hříšníkem byla valašskomeziříčská společnost MP Krásno, u které našla SZPI v jemných párcích obsah separátu (zbytků masa a úlomků z kostí pozn. red.), což je podle vyhlášky nepřípustné.

Někde se prý stala lidská chyba

„Rozhodně nejsme z těch, kteří porušují předpisy. Vzorků se bere spousta, jeden neprošel. Někde se stala lidská chyba. Snažíme se dělat opatření, aby k dalším prohřeškům nedocházelo,“ ujistil předseda představenstva společnosti Karel Pilčík s tím, že byť výrobek porušil předpis, rozhodně nebyl nijak závadný.

„Masa jsou dnes podle rozborů mnohem kvalitnější než dřív. Obsahují spoustu bílkovin a nejsou nijak znečištěná,“ vysvětlil.

Zároveň poukázal na kontroverznost vyhlášky, která podle něj diskriminuje české výrobce.

„Vyhláška se nevztahuje na výrobky ze zahraničí. Když bude na pultě ležet například slovenský výrobek, který by tady neměl šanci projít, nic se nestane,“ objasnil Pilčík.

Kontrola odhalila velké množství nevyhovujících výrobků v regálech marketů i přímo ve Zlínském kraji. Obchodní řetězce, na jejichž pultech vadné zboží leží, se však dušují: Chyba je na straně výrobce, závadné zboží okamžitě stahujeme z pultů.

„Ihned stahujeme dotčenou šarži z trhu a komunikujeme s dodavatelem s cílem nápravy. Při opakovaném problému dodavatele penalizujeme,“ ubezpečuje mluvčí společnosti Makro Romana Nýdrle.

Podobně mluví i její kolegyně Simona Caidlerová ze společnosti AHold, pod niž spadají markety Albert, a mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

SZPI také řetězcům okamžitě ukládá opatření k nápravě, prodejce čekají pokuty ve správních řízeních.

„Odpovědnost za výrobky leží na bedrech toho, kdo zboží nabízí,“ vysvětlil Spáčil.

V praxi to ovšem většinou funguje tak, že řetězce pokutu zrovna přefakturují výrobcům. Sankce ve správním řízení může dosáhnout třech, ve výjimečných případech až pěti milionů korun. Většinou se ale vysoké, likvidační pokuty nedávají.

„Není hlavním cílem subjekty sankcionovat. Jde nám spíš o stažení závadných produktů z oběhu a snahu, aby se prohřešky neopakovaly,“ doplnil Spáčil.

Nejčastějším výrobkem, který se prohřešoval proti regulím, byl na pultech regionálních obchodů med. Podle včelaře Michala Říhy z Pravčic to není nic překvapivého.

Léky pak mnohdy nezaberou

„Dnes už včelaři otevřeně říkají lidem nekupujte med ze supermarketů,“ říká včelař. Podle něj má takový med hned několik úskalí. Především je vyrobený v cizích zemích, jako je Čína či Argentina, a obsahuje antibiotika, která tam používají při léčbě včel.

„Člověk, který takový med konzumuje, si na ně zvykne, a když je pak nemocný, jeho léky mu nezaberou,“ vysvětluje Říha.

Med prý navíc obsahuje cizorodé pyly, které mohou u zdejších lidí vyvolat alergické reakce. Další problém je, že med prodávaný v supermarketech častokrát přejde varem, což v něm zničí všechny aktivní látky.

„To už pak není med, to je jen sladká voda,“ kroutí hlavou Michal Říha.

Víno z Moravy to nebylo

Mimo med kontroloři často naráželi ještě na jeden neodpovídající produkt víno. V sedmi případech odhalili regionální prodejce, kteří nabízeli víno, u něhož neseděl geografický původ. V lahvích, jejichž etikety slibovaly víno z Moravy a Čech, totiž český hroznový mok ve skutečnosti nebyl.

#nahled|https://g.denik.cz/55/73/potraviny_inspekce_zavady_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/55/73/potraviny_inspekce_zavady.jpg|Zjištěné závady u potravin#

Zkusme přemoci při nakupování svou lenost

Drobné nákupy děláme poměrně často. Letíme z práce, myslíme na tisíc věcí a přitom házíme věci do košíku, někdy podle seznamu, jindy namátkově, co nám padne do oka a zkrátka by se doma „hodilo“.

Myslím, že řada lidí v dnešní hektické době zabloudí očima maximálně na datum spotřeby. Jenom pro někoho je u nákupu rozhodující, odkud daný výrobek pochází. Hlavním kritériem bývá povětšinou cena. Odborníci nás ale upozorňují, ať sledujeme při nákupech, obzvláště potravin, jejich složení.

Jak je patrné z šetření inspekce, i to je někdy zbytečné. Uvedené hodnoty mohou klamat. Jaká je tedy rada? Zatím se mi jeví tahle: co nejméně nakupovat v supermarketech a dávat naopak přednost menším prodejnám a živnostníkům.

Jenomže markety vědí, jak na nás. Jsou pro nás pohodlné. A my tak líní.

Marie Šidlová, editorka