Rada Zlínského kraje schválila projektový rámec pro rekonstrukci konírny hospodářského dvora v Rymicích a vyjádřila souhlas se zahájením přípravných prací - tedy se zpracováním studie proveditelnosti. Kraj také poskytne 251 tisíc korun na přípravu akce.

„Cílem plánovaného projektu je dokončit rekonstrukci celého komplexu hospodářského dvora v Rymicích. V současné době Muzeum Kroměřížska připravuje otevření hlavního objektu, v němž vzniknou nové expozice, depozitáře i zázemí pro návštěvníky. Konírna však nebyla do probíhající rekonstrukce začleněna kvůli limitu projektových výdajů v předešlé výzvě. Nyní chceme podat žádost o dotaci do výzvy IROP pro nové programovací období, přičemž realizace projektu je podmíněna získáním této evropské dotace,“ sdělila krajská radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová.

Muzeum Kroměřížska letos otevře nově zrekonstruovaný Hospodářský dvůr v Rymicích.
Kraj od května posílí autobusové spoje do skanzenu v Rymicích

Muzeum Kroměřížska, které je krajskou příspěvkovou organizací, má zpracovánu a aktualizovánu projektovou dokumentaci, na jejímž základě byly celkové náklady vyčísleny na přibližně 16 milionů korun. Předpokládaná výše dotace činí 85 procent z uznatelných výdajů – tedy přes 12 milionů korun, podíl Zlínského kraje a muzea pak činí 3,5 milionu korun.

„Je nezbytné zahájit přípravné práce, aby bylo možné včas předložit žádost o dotaci, kterou je potřeba podat co nejdříve po vyhlášení výzvy, což se předpokládá v červenci letošního roku,“ upřesnila Zuzana Fišerová.

Muzeum Kroměřížska letos otevře nově zrekonstruovaný Hospodářský dvůr v Rymicích.
Opravený dvůr v Rymicích se otevře návštěvníkům v půli května

Podle ředitelky Muzea Kroměřížska Martiny Miláčkové by v objektu konírny měl vzniknout elektronicky a požárně zabezpečený depozitář velkých zemědělských strojů a odborné pracoviště konzervátorů.