Proti zlodějům se osvědčují bezpečnostní stojany na kola. Ty mají cyklisté k dispozici minimálně ve všech čtyřech bývalých okresních městech Zlínského kraje.

Jenomže řada lidí je bohužel využívá špatným způsobem. Chtějí totiž ušetřit a nekupují si k nim speciální bezpečnostní zámky, které stojí pár korun. Jenomže stojany se pak doslova míjejí svou účinností.

Letos skončilo ve Zlínském kraji v rukou zlodějů už dvaapadesát kol, loni celkem dvě stovky. Průměrná cena kola se pohybuje kolem deseti tisíc korun. Ta se ztrácejí nejenom ze sklepů domů, ale i přímo z ulice. Přitom právě zde by stačilo jediné. Zamknout jej do speciálního bezpečnostního stojanu, který jenom tak lecjaká pilka nepřeřeže. Třmen i rám jsou totiž vyrobené ze speciální oceli.

Například v krajském městě Zlín mají zatím cyklisté k dispozici na jedenácti místech patnáct bezpečnostních stojanů, které čítají šestaosmdesát míst. Tedy zatím. Počet bezpečnostních stojanů se totiž má letos v krajském městě ještě zvýšit. „Měly by se objevit v okolí supermarketů a dalších míst v centru města. Jejich přesný počet i rozmístění budeme ještě projednávat tento měsíc," poznamenal projektový manažer zlínského magistrátu Martin Habuda.

Nejenom ve Zlíně, ale i ve Vsetíně, Kroměříži či třeba v Hulíně. Ve všech těchto městech si mohou být cyklisté jisti, že i tam mohou své kolo bezpečně uzamknout.

„Stojany máme rozmístěné u každé školy u sportoviště," vyjmenovala mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová. V Kroměříži mají zase milovníci kol k dispozici 56 stojanů, a to před úřady, u nádraží, u škol, před plaveckým či zimním stadionem. Smůlu však zatím mají cyklisté v Uherském Hradišti. Ale i tady by se v nejbližší době měli stojanů dočkat.

Jenomže použít stojan je jedna věc a mít skutečně kolo zabezpečené je věc druhá. „Lidé sice stojany využívají, ale řada z nich si upevní kolo do stojanu běžným lankovým zámkem, čímž se účinnost zabezpečení samozřejmě snižuje," poznamenal projektový manažer Martin Habuda. A stejné zkušenosti mají i v Kroměříži. „U nás je možné zámky zakoupit v Informačním centru, větší část cyklistů ale pravděpodobně používá k uzamčení své vlastní," potvrdil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Pořízení speciálního zámku je přitom otázkou několika desítek korun. Ve srovnání s některými cenami kol tedy minimální. Třeba konkrétně ve Zlíně stojí totiž pětašedesát korun. „A lze je zakoupit na infocentru zlínského magistrátu, u městské policie či na pokladně městských lázní," vyjmenovala dále preventistka zlínské městské policie Kamila Nováková.