Učinila tak den po zasedání zastupitelstva. V deseti bodech přibližuje 16timístná koalice své plány na nadcházející čtyři roky.

„Nechybějí v něm velké investiční akce, ale ani spousta méně nákladných či drobnějších záměrů,“ řekl neurčitě starosta města Jaroslav Němec.

I ostatní předsedové koaličních stran si v sestavení prohlášení notovali.

„Většina věcí byla společná. Myslím, že jsme z našeho volebního programu prosadili vše,“ řekl Karel Holík za ČSSD.

Podobná slovo volil i Vratislav Krejčíř za Piráty.

NOVÁ KAPLE. Už je vysvěcena.
Kroměřížská nemocnice má už svoji kapli

„Dostali jsme dovnitř naše priority. Otevřenost, elektronické nástroje, vybudování jeslí a další,“ sdělil Krejčíř. Možná i z toho důvodu je dokument velmi obsáhlý, obšírný a zastupitelé se budou muset hodně otáčet, aby jej splnili. Ve spoustě bodech však zastupitelé přislíbili pouze snahu, usilování, podporování a další neurčité pojmy.

Po vytvoření koalice před více jak měsícem, se nechal starosta slyšet, že chtějí být v následujícím volebním období více transparentnějším, otevřenějším úřadem. I z toho důvodu je zde zařazena snaha o pořádání veřejných fór, využívání místního referenda ve strategických oblastech či zvýšení využití moderních technologiích.

Větrná elektrárna na Svatém Hostýně. Ilustrační foto.
Hostýn možná přijde o „vrtuli“

Zastupitelé by ale chtěli také šetřit. Nejenom snížením odměn statutárním orgánům Vodovodů a kanalizací Kroměříž, ale také třeba podporou polovičních úvazků na městském úřadě.

Jedním z nejsledovanějších bodů je vždy ten zaměřený na rozvoj a investice. Tady se koalice chce orientovat na dokončení územního plánu, postavení parkovacího domu, stavbu nové sportovní haly, výstavbu startovacích bytů pro mladé a bytů pro seniory či dokončit opravy lávky přes řeku Moravu.

Koalice nezapomíná ani na věčný boj se zavážením vážanské cihelny. Jasně se vyslovila proti jejímu zavážení. A stranou nezůstala ani kroměřížská nemocnice. Zastupitelé budou usilovat o její zachování v současném rozsahu nabízející péče.

Židovský hřbitov je němým svědkem všech holešovských protižidovských pogromů. Hřbitov je kulturní památkou České republiky.
Pogrom v Holešově: Drancování, požáry, vraždy

Programové prohlášení spatřilo světlo světa den po zasedání zastupitelstva.

„Na zasedání jsem interpeloval, kdy bude prohlášení k dispozici a bylo mi řečeno, že v nadcházejících dnech,“ řekl opoziční zastupitel Jiří Kašík.

Předsedové opozičních stran se s dokumentem ještě neseznámili.

„Upřímně řečeno ani nevím, kde jej mám najít,“ reagoval Kašík na otázku Deníku.