Aby se děti ve svém volném čase nepotulovaly jen tak v ulicích, nabízejí sociální zařízení nepřeberné množství aktivit

Jedním z nich je klub ŠLIKR v Otrokovicích. „Jsme tady pro všechny děti a mládež od třinácti do šestadvaceti let. Našim posláním je poskytnout jim prostor pro uskutečnění pozitivních změn v životě, informace či odbornou pomoc,“ vysvětlil jeho vedoucí a sociální pracovník Stanislav Tomek. Služby zařízení mohou být podle něj užitečné těm, kteří prožívají nějaké těžkosti, nevědí si rady s jakoukoliv životní situací či mají pocit, že jim nikdo nerozumí, a hledají spřízněnou duši, která je vyslechne.

„Uvítáme ale i ty, kteří se chtějí seberealizovat nebo nemají kde trávit volný čas a nechtějí se potulovat v ulicích. Mládež k nám může zavítat i jen tak ze zvědavosti,“ doplnil Tomek. Základní služby otrokovického ŠLIKRU jsou bez poplatku a je možno je využívat i anonymně, pouze pod přezdívkou. Při příchodu se nemusí vyplňovat žádná přihláška a zájemci mohou přijít a odejít kdykoliv v průběhu otevírací doby.

Stejnou možnost mají děti a mládež také v Uherském Hradišti. Tady mohou ve všední dny mimo středy navštívit nízkoprahové zařízení Tulip. „Přes prázdniny se snažíme nabízet především volnočasové aktivity zaměřené na sport a výlety. Připravujeme například sjezd na raftech v Hodoníně, večerní koupání s přenocováním v Kunovicích nebo vyjížďku na kole,“ vyjmenovala vedoucí zařízení Jitka Janošková. Věková hranice příchozích se tady pohybuje v rozmezí od dvanácti do šestadvaceti let.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Alternativa pro volný čas

Ve Vsetíně zase může mládež zavítat do nízkoprahového klubu Archa zřizovaného občanským sdružením NA CESTĚ. Zájemci mohou přijít rovněž bez předchozího přihlášení, bez pravidelné docházky a bezplatně.

„V našem klubu nechybí bezalkoholový bar, stolní fotbaly, elektrické šipky, internet, malá knihovna, gramofony, deskové hry a také pracovníci, kteří jsou návštěvníkům k dispozici po celou dobu jejich přítomnosti,“ popsal předseda občanského sdružení Tomáš Hurta.

Zařízení Archa je určeno mladým lidem od patnácti do šestadvaceti let. V jeho programu nechybí koncerty, besedy, například o pohlavních nemocech, či sportovní turnaje.

V Kroměřížském klubu Jaspis zase mají příchozí k dispozici například ping -pong, kulečník či stolní hry. „Každý otevírací den máme připraven organizovaný i neorganizovaný program, který se snažíme volit podle aktuální potřeby. Našim cílem je nabídnout mládeži alternativu volného času a seberealizace,“ popsal vedoucí volnočasového zařízení Alois Klepáček.