„Kroměřížská nemocnice eviduje v dubnu letošního roku jednu nákazu boreliózy, v červnu pak jeden případ klíšťové encefalitidy. Avšak počítáme s tím, že se nějaký případ ještě objeví," informovala mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová. Podle ní se každoročně 
v kroměřížské nemocnici léčí dva až tři případy nákazy klíštětem. Riziko nakažení infikovaným klíštětem přitom závisí na počasí.

Červený flek, tak raději kontrola

Kroměřížská lékařka Miroslava Molíková letos zatím infikaci klíštětem naštěstí nemusela. Ale s podezřením na jednu infekci se setkala ve své ordinaci i ona. „Jednalo se o kožní reakci, červený flíček, ale ten se může objevit běžně. Udělali jsme však testy a nyní čekáme na výsledky," konstatovala Molíková.

Dodává, že místo kousnutí po odstranění klíštěte může zčervenat, aniž by se jednalo o infekční klíště.

„Pokud se nějaký problém vyskytne, nasadíme antibiotika. V prvním stádiu je to právě zmíněný červený flíček, který by se neměl podceňovat a k lékaři by každý měl jít. V další fázi se nasadí léky a tři týdny pak trvá přeléčení," vysvětlila lékařka. Podle ní může mít borelióza i celoživotní následky, záleží na závažnosti a na léčení. „Záleží o jaký stupeň se jedná. Pokud se jedná o druhý, 
u člověka se mohou projevit kloubní potíže a stupeň třetí je už opravdu špatný, tam už jsou problémy velké," dodala Molíková.

Onemocnět 
lze opakovaně

Podle ní se boreliózou může nakazit i člověk, který tuto nemoc už dříve prodělal.

Největší výskyt klíšťat je 
v listnatých a smíšených lesích, také v prostorách křovin a na okrajích vodních toků. Není tomu jinak ani v parcích a zahradách. Lidé, kteří letní dny tráví na koupalištích nebo prací na zahradě, by se měli proti klíšťatům chránit alespoň repelentem.

Letos měl už tři, nechránil se nijak

Petr Mušálek ze Střílek, který už klíště letos měl, se ale například nechrání vůbec.

„Pohyboval jsem se z jara hodně v lese, takže byla opravdu velká pravděpodobnost, že si nějaké to klíště domů přinesu. A taky se tak stalo. Letos jsem měl klíšťata už tři. Je pravdou, že jsem se nijak nechránil," přiznal mladík. Jedno klíště mu na kůži zanechalo červenou skvrnu, naštěstí se ale jednalo jen o zarudnutí.

Sestra měla lázně

„Měl jsem strach, že jedno klíště bylo infikované. Zůstal mi na kůži flek, ale díky bohu z toho nic nebylo. Moje setra však takové štěstí neměla a klíště ji nakazilo boreliózou. Léčila se opravdu dlouho a byla i v lázních," vzpomínal Mušálek. Anna Polášková ze Střílek repelenty také nepoužívá.

„Nijak se nechráním, mám asi štěstí, ale na mě zkrátka nejdou. Opravdu jen výjimečně, ale letos jsem jedno měla. Bylo takové malé, asi jako hrot jehly," popsala Polášková.