Místnímu kinu dává před zlínským multiplexem přednost například Lubomír Večeřa z Kroměříže.

„Chodím rád na všechny filmy a raději mám kinosál v menším městě. V dnešní době v tom až takový rozdíl není, navíc je tu méně takových těch otravných chroustačů popcornu," tvrdí Večeřa.

Program v Kroměříži je prý dostatečně aktuální. „Premiéry jsou jako všude jinde, s tím takový problém není. Jen mi vadí, že tam střílí filmy jakoby náhodně, co je napadne. Neškodilo by držet se určitého schématu," míní mladík.

Kroměřížské Nádsklepí nechalo město před nedávnem nákladně zrekonstruovat. Podle Aleny Janoškové, která má biograf na starosti, si od té doby zařízení nemůže stěžovat na nezájem diváků.

„Od znovuotevření kina, tedy od prosince 2011 do konce loňského listopadu nás navštívilo více než jednatřicet tisíc diváků. Máme ale i víceúčelový sál, takže počet diváků zahrnuje také koncerty, zábavné a výchovné pořady," poznamenala Janošková.

Nadsklepí také promítá v moderním 3D formátu. „Může tak mít premiérové tituly ve stejném termínu jako ostatní. Díky satelitu jsme promítali přenosy třeba z La Scaly, Pařížské opery, moskevského baletu, Metropolitní opery v New Yorku a podobně," dodává Janošková.

To holešovskému Městskému kulturnímu středisku, které provozuje mimo jiného také tamní Kino Svět, počet diváků podle Lenky Hasníkové rok od roku klesá.

„Lidé chodí do kin celkově méně, zaznamenáváme pokles už několik let. Návštěvnost ovlivňuje změna životního stylu, ekonomická krize a také rozvoj multikin. Kino Svět není digitalizované a to výrazně omezuje jeho nabídku," vysvětluje Hasníková.

V Holešově tak není ani registrovaný filmový klub. „Snažíme se nabízet v rámci technických a finančních možností filmy i pro náročnější diváky, ale snímky pro úzký okruh diváků musí být dotovány z výnosnějších produkcí. Na druhou stranu se u nás letos premiérově konal i Festival outdoorových filmů," poznamenala.

Naopak do letního kina v Hulíně jezdí lidé z širokého okolí. Letos jim navíc produkci zatraktivní nová promítačka. „Dostali jsme od města peníze, abychom pořídili novou techniku a podotýkám, že bude přenosná, takže bychom chtěli promítat filmy i v sále Kulturního klubu," prozradil tamní ředitel Libor Pecháček.

Zatím prý ale v Hulíně nemají jasnou představu o koncepci těchto představení.

„Právě v těchto dnech jednáme s kolegyní, která to má na starosti. Mluvili jsme i o filmovém klubu, mohl by mít podobu filmů pro náročného diváka i pravidelných nedělních pohádek pro děti. To ještě není rozhodnuto," uzavřel Pecháček.