„Myslím si, že není rozdíl v tom, jestli je řidičem muž, nebo žena. Snad jen tehdy, pokud si žena vezme vysoké podpatky," usmál se nad dotazem Deníku například úřadující kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Žádný podstatný nepoměr mezi řidičskými schopnostmi mužů a žen nevidí ani Michal Kuchařík z Chropyně. „Je to těžké, nedá se kategoricky říct, jestli je chlap za volantem lepší než žena. Znám chlapy, se kterými se bojím jako spolujezdec jezdit, a naopak ženy, které by mnohé chlapy v řidičském umění strčily do kapsy. Je to půl na půl, zhodnotil.

O tom, že se ženám řidičkám obvykle křivdí, koneckonců názorně vypovídá i policejní statistika nehodovosti v regionu.

„V loňském roce jsme na Kroměřížsku řešili 607 dopravních nehod a mezi účastníky bylo 464 mužů a 143 žen. V letošním roce se přibližně do poloviny května staly nehod dvě stovky a ve 145 případech z nich figurovali muži a pouze v pětapadesáti ženy," vyčíslila kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Ženy tedy způsobí hned výrazně méně nehod než muži, poměr registrovaných řidičů a řidiček se přitom v dnešní době pozvolna vyrovnává.

Podle odborníků i laiků je to dáno také tím, že ženy většinou nemají tendenci soutěžit a být někde první za každou cenu: zbytečně neriskují a dodržují dopravní předpisy.

„Řekla bych, že je to téměř nastejno. O něco lepší budou nakonec spíš ženy. Jsou opatrnější a ohleduplnější, pokud to tedy nejsou ty příliš opatrné, které jedou třicítkou ve městě. U chlapů mi většinou přijde, že v autě spíš machrují," myslí si Tereza Přikrylová z Vážan.

Víc než příslušnosti k tomu či onomu pohlaví přikládá důležitost zkušenostem šestadvacetiletá řidička Zuzana z Kroměříže. „Myslím, že co se týče pohlaví, to vyjde na stejno. Některé ženy jsou určitě opatrnější, taky to ovlivnila dnešní doba, je větší provoz a víc aut. Opatrnější jsou podle mě spíš starší ženy, mládež je o dost zbrklejší," míní.

Ženy se podle dopravních expertů na druhou stranu častěji mýlí: ocitají se například v protisměru a při řízení bývají méně soustředěné, protože kontrolují děti nebo myslí na jiné věci, třeba nákup.

Zda jsou ale lepší, nebo horší řidičky, podle psychologů říci nejde. Rozhodně však ženy jezdí bezpečněji a méně riskují, protože mají rozvinutější pud sebezáchovy. Auto pak není vyjádřením jejich já jako často u některých mužů, ale prostředkem, který je doveze tam, kam potřebují.