Espresso, cappuccino či latté? Nebo snad vyzkouším některý z exotických čajů? To jsou otázky, které se v sobotu honily hlavou nejednomu z návštěvníků výstaviště. Kroměříž se totiž na víkend změnila v pomyslné centrum všech milovníků dobré kávy a čaje.

Kromě nadšenců však nechyběli ani přední distributoři, zástupci tuzemských pražíren či profesionálové, kteří představili nejmodernější technologie výroby teplých i studených nápojů.

Výstava Zachraň jídlo v malé galerii Muzea Kroměřížska.
FOTO: Dort z kalhotek, autíčko z rohlíku. Muzeum otevřelo výstavu o jídle

Zájemci se také z úst odborníků dozvěděli, jaká jsou pravidla přípravy těchto oblíbených nápojů, a to včetně postupů při zpracování kávového zrna a listů čajovníků. Lidé si také mohli prohlédnout či koupit některý z široké nabídky kávovarů, mlýnků, filtrů na vodu a dalšího příslušenství.

„V levé ruce mám zrnkovou kávu na doma a v pravé mám teplé espresso. Takže jsem maximálně spokojený,“ hlásí s úsměvem na tváři asi třicetiletý David, který okolo desáté hodiny dopolední popíjí třetí šálek kávy. „Je to tady takové malé kofeinové království a to se mi líbí,“ dodává.

Kromě nápojů byla na výstavišti také celá řada slaných i sladkých dobrot, koření či exotického ovoce. Lidé rovněž mohli svými hlasy rozhodnout o vítězi soutěže o nejchutnější kávový a cukrářský výrobek.

Hulínské Hanáček v Hulíně.
Hulínské Hanáček. To byla přehlídka krásných hanáckých krojů a tradic

Součástí doprovodného programu bylo i vystoupení mažoretek, ukázka práce baristů či přednáška o půvabné Kolumbii z úst Aleny Antonovičové.

Festival kávy a čaje v areálu kroměřížského výstaviště pokračuje i v neděli 12. června. A to od 9 do 17 hodin. Lidé se mohou těšit na vystoupení Gabriely Vodrážkové Greplové v doprovodu akustických kytar.