V úterý to sdělil médiím.

Vliv na tento verdikt měla mimo jiné i výpověď výhradního distributora likérky a majitele firmy Verdana Roberta Sedlaříka z Fryštáku. Státní zástupce vzal ale v úvahu i další svědecké výpovědi, včetně vlastníka firmy Vapa Drink Viktora Koláčka, který se už dříve policii přiznal k výrobě kontaminovaného alkoholu. Koláček vypověděl, že o lepení etiket Draka na lahve s příměsí metylu Čaniga nevěděl.

„Když jsme zahájili trestní stíhání Pavla Čanigy, neznali jsme ještě výpověď Roberta Sedlaříka, který byl nějakou dobu na útěku," připomněl státní zástupce Roman Kafka. Nevyloučil však možnost, že bude Čaniga obviněn v pozdější fázi vyšetřování.

Jednatel chvalčovské likérky byl původně stíhán kvůli podezření, že opatřil potravinářský líh a z něho vyrobil dvanáct tisíc lahví jedovatého alkoholu.

Černý sklad firmy Verdana s kontaminovaným alkoholem objevili letos v říjnu pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Policie později zjistila, že alkohol, který otrávil desítky lidí, vznikl právě v žeranovické firmě Vapa Drink.

Jak se na lahve z Žeranovic dostaly etikety Draka, už podle Kafky policie ví, nebude to ale zatím z taktických důvodů sdělovat.

V kauze Metyl krajská policie ve Zlíně stíhá celkem 45 lidí. Dvanáct z nich je nyní ve vazbě.

„Počítáme s tím, že počet obviněných ještě naroste. Odhadem o 15 až 20 lidí," podotkl Kafka.

Tři lidé jsou zatím stíháni kvůli trestnému činu obecné ohrožení. Mezi nimi by měli být Tomáš Křepela a Jiří Vacula ze Zlínska, který údajně dodal dvě tuny toxické směsi do likérky Vapa Drink Žeranovice.

„Většina osob je ale stíhána pro ohrožování zdraví závadnými potravinami," doplnil státní zástupce, který kauzu Metyl dozoruje.

Kriminalisté spojili vyšetřování celkem 28 případů, které zasahují kromě Zlínského kraje také kraje Moravskoslezský, Karlovarský, Jihomoravský a Liberecký. Prověřují také případy z Plzeňska, jižních Čech a z Prahy.

Prověřují majitele Hotelu Lázně Kostelec

Během kauzy Metyl se policii podařilo odhalit také síť černých distributorů alkoholu, kteří připravili stát na daních o víc než 150 milionů korun.

„Tuto věc jsme předali Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci," sdělil Kafka.

Právě v této souvislosti policie prošetřuje rodinu Březinových, kteří vlastní Hotel Lázně Kostelec. Bratři Radek a Tomáš už byli obviněni z daňových úniků za desítky milionů.

Jedovatým alkoholem se v celé republice otrávilo 78 lidí, 33 z nich přitom otravu nepřežilo.

„Policie stále prověřuje, zda s metanolem nesouvisí i jiná úmrtí," informoval náměstek zlínského krajského ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřich Kučera.

Z patnácti tisíc litrů otráveného alkoholu se podařilo zajistit a poté zlikvidovat nebo naředit a využít jako kapalinu do ostřikovačů přibližně deset tisíc litrů. Po zbylých pěti tisících litrech nyní policie pátrá.

Jitka Voglová