„Prosím, pomozte mi, syn se nevrátil domů a už o něm dva dny nic nevíme,“ volala zoufalá matka vysokoškoláka na policii.

Kriminalisté „pátrači“ okamžitě rozbíhají akci. Sledují sociální sítě, oslovují média, ověřují, zda z mladíkovy platební karty nebylo placeno. Zjišťují koupi jízdenek, prohlížejí záběry kamer na nádražích.

Za pár hodin mají jasno. Mladík je v Čechách na místě v přírodě, kam rád jezdíval.

Tento příběh však nemá šťastný konec – mladý muž se rozhodl odejít dobrovolně ze světa.

Zlínský kriminalista Marián ValkoZdroj: Deník / Jan Karásek„Zažíváme ale i situace s dobrým koncem,“ uvedl Marian Valko (na malém snímku vpravo), policista kriminální policie Územního odboru Zlín, který se specializuje na pátrání po hledaných a pohřešovaných lidech, ale také po vozidlech, věcech a uměleckých předmětech.

V současné době kriminalisté ze zlínského oddělení pátrají po osmi pohřešovaných a stovce hledaných osob.

Jak říká Marian Valko, je to mravenčí práce.

„Když je potřeba použít vrtulník, člun, jakékoliv prostředky, které by mohly pomoci při pátrání, vedoucí územního odboru reaguje a vše poskytne. Máme spoustu případů, které dopadnou šťastně. Na Zlínsku dosahujeme velice dobrých výsledků,“ přiblížil.

Pohřešovaní ve Zlínském krajiZdroj: Graika: DENÍK. Zdroj fotografií: Policie ČR

FACEBOOK MŮŽE PROZRADIT MNOHO

Kriminalistům v poslední době pomáhají zejména sociální sítě.

„V průběhu školního roku měl jeden čtrnáctiletý hoch špatné známky ve škole. Jeho otec mu proto zabavil počítač i mobil. Mladík se urazil a utekl z domova. Vyhlásili jsme ihned pátrání. Zaměřili jsme se také na chlapcův facebookový profil a díky němu zjistili jeho přátele. Nejdříve jej zapírali, nakonec se rozpovídali. Také klukovi se to rozleželo v hlavě a přišel se k nám ohlásit na oddělení,“ popsal příběh Marian Valko.

Jsou ale i případy, které zůstávají otevřeny spoustu let. Například pohřešování muže, které trvá už od roku 1986.

„Máme za to, že muž zřejmě utonul, že spadl do Dřevnice, když šel z večírku. Tenkrát byl zvýšený průtok vody, tak jej možná strhl proud a odnesl do Moravy,“ uvedl Marian Valko.

„Ještě máme další starší nedořešený případ nezvěstného muže od roku 1991. Vybral si větší obnos peněz a šel si koupit nové auto. Od té doby jej nikdo neviděl. Máme podezření, že se stal obětí násilného trestného činu,“ komentoval Valko.

Kriminalisté vyšetřovali například i zmizení třicetiletého muže.

„Jeho stopa vedla do Řecka k jedné z věřících skupin. Představitel této církve nám řekl, že jeho kroky vede Ježíš a že je v Iráku, kde přesvědčuje muslimy o víře,“ popsal nelehký případ Marian Valko.

Kroměřížská ortopedie získala certifikát na školení ve specializovaných operacích kolene.
Kroměřížská ortopedie může školit jiné lékaře ve specializované operaci kolene

Jak se rozbíhá pátrání

Po oznámení o pohřešované osobě na linku 158, je na místo (většinou bydliště) vyslána policejní hlídka. Ta zajistí popis osoby, okolnosti zmizení, kdy k němu došlo, v kolik hodin. Policisté také ověří, zda má pohřešovaný nějaké zdravotní problémy a může tak být v ohrožení.

Rozjíždí se pátrání, hledají se vazby na rodinu pohřešovaného, oblíbené místa kde by mohl být. Jako první žádají pátrači o pomoc veřejnost. Jsou zapojeny rozhlas, televize a ostatní média. Přizváno je i Policejní prezidium. Pátrání se postupně rozšiřuje i do okolních krajů, poté do celé České republiky, v případě neúspěchu následuje i Schengenský prostor a ostatní státy světa.

Do pátrání jsou často zapojeny i složky IZS, svolávají se dobrovolní hasiči. V té době přilétá i vrtulník, poblíž vody jsou zapojeny čluny policie i čluny hasičů a provádí se pátrání. Informace o pohřešované osobě se dává i řidičům MHD, linkových autobusů, na nádraží, letiště i na sociální sítě. Když je pátráno po dítěti, je postup kriminalistů podobný, rozbíhá se však větší mediální kampaň, nejen ve sdělovacích prostředcích, ale i na internetu a sociálních sítích. Veřejnost je tak více zapojena do sledování této události.